Fyller hyllene med dyretestede produkter

Kun et fåtall av hårproduktene i dagligvarebutikker er ikke testet på dyr. Hårreisende, mener dyrevernalliansen.
Fredag, 1 februar, 2013 - 13:37


Dagligvarebutikker som Coop Mega, Kiwi og Rema 1000 fører opp mot 100 ulike hårprodukter som siden havner i mange norske husstander. Likevel er sjansen stor for at du ender opp med en sjampo der ingrediensene er testet på dyr.

Journalen tok turen til fire lokale dagligvarebutikker, og det var kun en av dem som førte én sjampo og én balsam som ikke er testet på dyr etter Dyrevernalliansen sine lister. Blant stylingprodukter stod Catzy som det eneste dyrevennlige alternativet i alle fire butikkene. Blant produktutvalgene var det også noen merker som verken stod oppført på ”testet” eller ”ikke-testet”-listene til Dyrevernalliansen.

Uetisk

Anton Krag fra Dyrevernalliansen synes opplysningene fra undersøkelsen er tragiske.

- Dyretesting er både uetisk og et stort dyrevernproblem. Likevel er den største utfordringen at de fleste mennesker vet ikke hvor de skal få informasjon eller hvordan de skal reflektere over problemet, sier han. Krag forteller videre at det blant befolkningen er sterk motstand mot dyreforsøk på kosmetikk.

ungdommer.jpg 

Klikk på denne linken for å høre hva folk i Oslos gater mener om produkter testet på dyr.

Ingen krav

Store hårpleieserier som Define, Schwarzkopf og L’Oréal står på listen over produsenter som tester på dyr. Om bedriften tester egne ingredienser rett på dyr eller mottar råvarer som andre kan ha testet på dyr, blir de ført opp på den røde listen. Listene verden over er mange, men i Norge oppdateres Dyrevernalliansen sine lister fortløpende.

Inger Lise Tandberg, produktspesialist på varesikring hos Coop Norge forklarer at de kun stiller krav til egne produkter.

- Vi er i mot å teste på dyr og gjør derfor ikke det, men når det gjelder andres merkevarer stiller vi for tiden ingen spesielle krav når det gjelder dyretesting, sier hun.

Andre alternativer

Det finnes flere alternativer til å teste kosmetikkprodukter på dyr.

- Det finnes blant annet dataprogrammer som er skapt for å sile ut de kjemiske produktene som kan være farlige for mennesker, forteller Krag. Man kan deretter bruke vev eller celler fra mennesker for å teste produktene. Det siste alternativet i rekken er å teste produktene på frivillige mennesker.

- Dette er kontrollerte forsøk, og gir ofte riktigere resultater enn forsøk med dyr, forklarer Krag.

 • I EU og EØS er det forbudt å teste ferdige kosmetikkprodukter på
  dyr, men man har fremdeles lov til å teste ingredienser.
 • De tre vanligste dyreforsøkene er øyetest, hudirritasjonstest,
  giftighetstest.
 • Norge dyretester ikke kosmetikk, men importerer dyretestede
  produkter og ingredienser som brukes
  til produksjon av kosmetikk.

Kilder: Grønn hverdag og Dyrevernalliansen