HiOA registrerer ikke iranske studenter

Prioriterer studentenes sikkerhet framfor registrering av nasjonalitet.
Onsdag, 20 februar, 2013 - 14:17


Politiets sikkerhetstjenste (PST) har over lenger tid hatt mistanke om at iranske studenter kommer til Norge for å få kunnskap til utvikling av Irans atomprogram. Det kom fram under PSTs årlige trusselvurdering.

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har ikke en nøyaktig oversikt over hvor mange iranske studenter som går der, eller hva de studerer.

Beskytter søkerne

HiOAs seksjon for opptak er svært restriktive med å gi ut informasjon om søkerne.

- Vi må tenke på sikkerheten til søkeren. Informasjon om nasjonalitet bør ikke gjøres tilgjenelig for hvem som helst. Vi vet ikke hva folk som får tak i disse opplysningene vil bruke dem til, sier tilsatt Oddvar Kvernhaug.

De har enkelte ganger fått  henvendelser fra politiet om enkeltstudenter.

- Da kan vi ikke nekte å gi ut informasjon, men vi sjekker først om henvendelsen virkelig er fra politiet. Når det gjelder oppholdstillatelse mener vi at dette er en sak mellom den enkelte student og Utlendingsdirektoratet, sier Kvernhaug.

Får ikke opplyst søkernes nasjonalitet

Kvernahug forteller at de ikke får opplyst søkernes nasjonalitet. Når søknaden går gjennom Samordnet opptak, brukes det koder for generell studiekompetanse.

- Kodene opplyser kun om søkeren har generell studiekompetanse fra Norge, fra et annet nordisk land eller et ikke-nordisk land. Derfor har ikke vi en spesifikk oversikt over hvilken nasjonalitet søkerne våre har. Dette ønsker vi heller ikke å ha, sier han.

Vil ikke gjøre PST-arbeid

internasjonaltkontor.jpgInternasjonalt kontor ønsker ikke å gi ut informasjon om studenters nasjonalitet. (Foto: Nora Brønseth).

Tilsatte ved Internasjonalt kontor på HiOA ønsker ikke å gi ut opplysninger om utvekslingsstudentenes nasjonalitet, men legger til at de for øyeblikket ikke har samarbeid med skoler i Iran.

Det er opp til hvert enkelt fakultet å behandle søknader fra utvekslingsstudenter etter at de har fått oppholdstillatelse fra Utlendingsdirektoratet (UDI). 

- Vi er ikke pålagt å drive PST-arbeid, og ønsker heller ikke å gjøre det, sier Kristin Oddstøl.

 

UDI i tett kontakt med PST

Kommunikasjonsdirektør ved UDI, Ingeborg Grimsmo, bekrefter overfor Journalen at de informerer PST om enkelte utvekslingssøknader fra Iran.

- UDI har tett kontakt med PST om slike saker. Dersom en iraner ønsker å studere i Norge på et fagområde som er relevant for produksjon av masseødeleggelsesvåpen, vil vi informere PST og be om deres vurdering. Det har forekommet at vi har avslått søknader etter kontakt med PST, sier Grimsmo.