Siste sjanse for allmennlærerstudenter

Dersom studenter fra den gamle allmennlærerutdanningen skal få sitt vitnemål, må de fullføre studieløpet innen 2015.
Tirsdag, 19 november, 2013 - 10:24


I 2010 ble studieløpet for lærerutdanningen på Høgskolen i Oslo og Akershus endret, allmennlærerutdanningen ble erstattet av grunnskolelærerutdanningen. Forskjellene på de to studieløpene er så store at det ikke er mulig for studenter fra den gamle lærerutdanningen å ta de nye eksamene som settes opp for grunnskoleutdanningen.

Savner informasjon

Maria Strømman Berteig startet på allmennlærerutdanningen i 2009. Da moren hennes ble alvorlig skadet i en biliulykke samme år, fikkk hun ikke tatt to av sine eksamener..

Eksamenen hun mangler eksisterer ikke lenger som ordinær eksamen, og Berteig syns det har vært for lite informasjon om hvordan hun og andre studenter kan ta opp eksamener fra det gamle studieløpet.

- Dette gjør at jeg ikke får fullført utdannelsen min. Jeg mangler to eksamener, men de finnes ikke lenger. Jeg vet at det er mange av mine tidligere medstudenter som er i samme situasjon. Ledelsen burde ha gitt mer informasjon tidligere når det skjer så store endringer med et studieløp, sier Berteig.

- Har gitt dem mange sjanser

Studieleder på fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier, Vibeke Bjarnø, mener ledelsen har gjort sitt ytterste for å gi studentene på allmennlærerutdanningen mulighet til å ta opp eksamener de mangler.

- Eksamener de mangler fra 3. og 4. året kan de fortsatt ta, på andre utdanningsinstitusjoner eller sammen med videreutdannings- eller grunnskolelærerstudentene. I tillegg har alle studenter fått tilbud om minst tre ordinære forsøk på eksamene fra de første to årene, slik loven tilsier at de har rett til. Vi har også gitt studentene to ekstra sjanser utover dette. Du har ikke krav på tre forsøk på eksamen dersom du ikke møter opp til de oppsatte eksamene, sier Bjarnø.

- For liten tid

To ganger har Berteig fått beskjed om at hun kan melde seg opp til eksamene hun mangler. Hun mener imidlertidig informasjonen om dette kommet for sent.

- Jeg har fått beskjed om at jeg har mulighet til å ta en eksamen “om to uker”. Det syns jeg er for liten tid til å forberede seg til en viktig eksamen, sier Berteig.

Bjarnø tror de fleste har fått beskjed i god tid før de oppsatte eksamenene.

- Dersom noen har fått kort tid, skyldes nok det at de har meldt sin interesse for å ta eksamen sent. Det er i utgangspunktet studentens eget ansvar å holde seg oppdatert på når eksamener finner sted, sier hun.

- Jeg har selv tatt kontakt for å høre når jeg kan ta eksamene jeg mangler, og da har det tatt et par måneder før jeg har fått svar. Da hjelper det lite at jeg får beskjed rett før eksamen finner sted, sier Berteig.

Fortsatt mulig å ta eksamener

Bjarnø sier de har vært i kontinuerlig dialog med studentenes representanter i studentrådet på HiOA, og mener at de sammen har gjort sitt for å gi allmennlærerstudentene gode muligheter til å fullføre sin utdanning.

- Det er mulig å ta noen eksamener i enkelte fag i 2013, de som gjenstår er ikke avviklet enda. Matematikk er det også fullt mulig å ta som videreutdanningsstudenet her hos oss, sier hun.

For å få vitnemål må allmennlærerstudentene har bestått alle sine eksamener innen 2015.

- 2015 er siste frist for alle almmenlærerstudenter til å få sitt vitnemål. Det er som sagt fortsatt noen muligheter til å ta eksamer man mangler her på skolen, eller man kan ta fag man mangler på andre utdanningsinstitusjoner. Men det må gjøres innen 2015, sier Bjarnø.