Internett og sosiale medier har skylden

En av seks er bekymret for nettsikkerheten

Det viser en fersk undersøkelse fra Teknologirådet og Datatilsynet.
Tirsdag, 28 januar, 2014 - 14:36


Hele 16 prosent av den norske befolkningen har unnlatt å gjøre nettsøk fordi de har vært usikre på hvordan søke-opplysningene kan bli brukt senere. Det forteller rapporten Personvern 2014 – Tilstand og trender (PDF) som i dag ble lagt frem i forbindelse med den internasjonale personverndagen som markeres i dag.

Formålet med denne merkedagen er å gi opplysning til befolkningen om hvilken privat informasjon som blir samlet, og hva det brukes til. Dagen brukes også til å rette søkelys på rettighetene alle borgere har. Dette skriver Aftenposten.

Større oppmerksomhet rundt personvern

Etter Snowden-avsløringene som ble kjent i juni 2013, har personvern og datasikkerhet blitt mye omtalt i media.

Edward Snowden, som utførte oppdrag for etterretningsorganisasjonen National Security Agency (NSA), avslørte en rekke sider av NSAs overvåkningsvirksomhet til utvalgte medier i sommer.

De hemmeligstemplede dokumentene han delte med journalister, gjør at USA har siktet han for spionasje. De krever ham utlevert fra Russland, der han nå oppholder seg i asyl.

Rapporten bruker Snowden-avsløringene fra juli i fjor som bakteppe, og spør seg: Hvor opptatte av personvernet er nordmenn? Er norske nettbrukere bekymret for overvåkning når de ferdes i det digitale universet?

Rapporten kunne slå fast at 9 prosent av de spurte har unnlatt å informere om kritikkverdige forhold, fordi de har vært usikre på hva opplysningene senere kan brukes til.

Unnlater å foreta søk.16 prosent av de spurte unnlater nettsøk på grunn nettusikkerheten. Skjermdump: Personvern 2014 – Tilstand og trenderBekymret for nedkjølingseffekten

I rapporten står det om nordmenns nedkjøling. Dette begrepet beskriver usikkerheten som noen opplever når de legger igjen personlige opplysninger på et nettsted, som for eksempel i en nettbutikk. Begrepet kalles «chilling effect» på engelsk.

I rapporten uttrykkes det en bekymring for ytringsfriheten, dersom denne nedkjølingen fortsetter å eskalere.

«Vi kan for eksempel unngå å låne en bestemt bok på biblioteket eller å ringe psykologen, i frykt for hvordan disse opplysningene eventuelt kan bli brukt senere», heter det i rapporten.

– Jeg må si jeg er overrasket over tallene på nedkjøling. Vi kan se de første tegnene her til at folk har begynt å legge bånd på seg med tanke på hva de gjør, sier Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon til Aftenposten.

Hør hva ansatte og studenter ved Høgskolen i Oslo tenker om personvern: