Hver fjerde student sliter psykisk

En av fire studenter på Fakultetet for samfunnsfag har alvorlige psykiske plager, viser studentundersøkelse.
Tirsdag, 7 oktober, 2014 - 11:16


Studenter ved Fakultetet for samfunnsfag har flere psykiske plager enn studenter ved andre fakulteter, melder Khrono. Tallene gjelder Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og er publisert i Studentenes- helse og trivselsundersøkelse (ShOT).

De andre fakultetene ved HiOA ligger ikke langt bak. 22 prosent av studentene ved Fakultetet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI) melder om alvorlige psykiske plager. Tallet for Fakultetet for helsefag (HF) er 23 prosent.

Alvorlig
Leder for Studentparlamentet, Tord Øverland, mener noe bør gjøres.
— Alle tall fra ShOT-undersøkelsen er verdt å ta på alvor, sier Øverland til Khrono.

Han mistenker at det høye tallet kan ha noe å gjøre med studietilværelsen på fakultetet.
— For eksempel har administrasjon og ledelse ved SAM et høyt snitt for å komme inn og er et krevende studie. Det er et høyt antall studenter per foreleser, så det blir mindre kontakt og veiledning for hver enkelt. Med større klasser mangler kanskje småmiljøene og det blir større distanse mellom studentene, sier Øverland.

Verdensdagen
10. oktober er det verdens psykiske helsedag. Verdensdagen begynte i 1922 og markeres i dag i over 150 land. I år skal Øverland selv holde et innlegg på helsedagen. Han mener en løsning på dårlig psykisk helse er å ikke sette for mye press på seg selv.
— Jeg tror vi må legge opp til en mer realistisk holdning til egen arbeidskapasitet og hva vi kan kreve å skulle oppnå, sier Øverland.

Vet om problemet
Studiedirektør ved HIOA, Marianne Brattland, mener undersøkelsen viser at de fleste trives, mestrer studiene og er generelt fornøyde.
— HiOA er allerede i gang med å se på hvilke tiltak vi skal gjøre, hva vi bør gjøre sammen med studentene og hva vi kan gjøre sammen med SiO. Samtidig er det viktig å påpeke at noen av disse forholdene har vi hatt kunnskap om fra tidligere, og vi gjør også en god del allerede, skriver hun i en mail.