Ytringsfriheten må vike for hygienen

Høgskolen i Oslo og Akerhus er uklare på om bruk av niqab er tillatt i utdanningen.
Mandag, 23 februar, 2015 - 15:37


Fredag i forrige uke møttes blant andre Studentparlamentets leder Tord Øverland og høgskolelærer Anne Karine Thorsrud ved helsefag på HiOA (Høgskolen i Oslo og Akershus) i debatt for å snakke om det muslimske plagget niqab bør forbys på høgskolens utdanninger. På helsefag problematiserer de niqabbruk av hygieniske årsaker.

I dag tilbyr HiOA studieplass til alle som kvalifiserer for opptak, men samtidig lar de det være opp til hvert fakultet å bestemme om kvinner kan kle seg med niqab når de deltar i undervisningen.

– Uklar og tvetydig tale, mener Thorsrud.

Øverland er opptatt av at studentene må få vite hva de går til, før de starter utdanningen. Informasjonen på nettsidene til HiOA er mangelfull. God informasjon kan bidra til at færre faller fra studiet.

– Forventningsavklaringer kan være med på å sørge for mindre frafall. Det handler om informasjon på nettsider, sier han.

Uhygenisk å bruke niqab

– På helsefag kan de i dag nekte en kvinne som ønsker å bruke niqab å fullføre utdanningen, forteller Thorsrud.

Khrono skrev i august 2014 om bioingeniørstudenten og niqabbrukeren Alla Ahamadi som bestemte seg for å slutte da hun ikke fikk det heldekkende ansiktssløret på utdanningen. Begrunnelsen var av hensyn til hygiene og infeksjonsforebygging.

– Hun fikk ikke fullføre fordi hun ikke kan delta på laboratorieoppgaver, som er obligatorisk i vår utdanning, sier Thorsrud.

Religiøs ytringsfrihet for å hindre radikalisering

Audgunn Oltedal, førstelektor ved institutt for journalistikk og mediefag, innledet debatten med å snakke om bruk av niqab som en del av ytringsfriheten.

– Den som velger å bruke niqab, bruker ytringsfriheten til å gå med et plagg som mange reagerer på.

Å kunne se hvem man snakker med er et av momentene i debatten om bruk av niqab. Hun spør om retten til å se hvem en snakker med må veie tyngre enn retten til å dekke seg til.

I samtale med farmasistudenten Ikram Massoudy, som bruker hijab, får hun høre noen synspunkter som taler mot et niqabforbud:
– Å innføre et forbud mot å bruke niqab i utdanninger kunne føre til mer radikalisering av islamsk ungdom. Det er bedre at kvinner som bruker niqab får mulighet til å ta en utdanning enn at  de skal sitte hjemme 24 timer i døgnet. Og det å ta en  utdanning vil gi kunnskap, mener Massoudy.

Se klipp fra paneldebatten her:

Hør hva Studentparlamentets leder, Tord Øverland, mener at Høgskolen skal gjøre i niqab-debatten:

Soundcloud: Niqab-debatt på HiOA

Diskuteres på rektors ledermøte

Den 11. mars skal diskusjonen om niqabforbud tas på ledernivå på HiOA. Studiedirektør Marianne Brattland sier at hun i forkant av møtet ikke kan kommentere saken.