Vegan- og vegetarmat stadig mer populært

Studenter ønsker kjøttfrie alternativ
Mandag, 22 februar, 2016 - 14:11


Forrige uke skrev Aftenposten om at det er blitt trendy blant unge å velge bort kjøtt. Vi blir stadig mer opptatte av både kjøttindustrien og av å ta vare på miljøet. Kantinene på HiOA merker dette, og prøver å gi et godt tilbud til studenter som ikke ønsker dyreprodukter i sin mat.

– Vi ønsker å ha et tilbud som passer alle, og prøver å imøtekomme etterspørselen etter mat fri for kjøtt- og andre dyreprodukter, sier Vilde Mo ved Annas spiseri i P52.

Annas spiseriI kantina på P52 prøver de å ha kjøttfrie alternativ. Foto: Emilie RydningMo sier de har merka en økende etterspørsel etter vegansk og vegetariansk mat hos dem. De er ikke alene om å oppleve dette. Å velge bort kjøtt blir stadig mer vanlig. Sommeren 2015 ble veganisme til og med anerkjent som et livssyn i Norge. Det vil for eksempel si at dersom du oppgir til din arbeidsgiver at du er veganer, skal arbeidsgiver prøve å etterstrebe et vegansk tilbud i kantina.

Meatfree monday

På Annas Spiseri har de, som alle andre kantiner driftet av SiO, innført «Meatfree Monday» Det vil si at på mandager har de kun veganske retter som hovedretter, og oppfordrer gjestene til å velge bort kjøttet til fordel for mer grønnsaker og andre ting. De har likevel kjøtt som et tilbud ved siden av.

-Vi har alltid salatbaren der det er muligheter for å velge vegansk, men på mandager utvider vi altså dette tilbudet til å gjelde for begge våre varmretter til lunsj, forteller Vilde Mo.

Ikke alle er like fornøyde

Selv om tilbudet for vegansk og vegetarisk mat har økt i kantina, er det ikke alle som er fornøyde med tilbudet de får presentert.

– Det er ekstremt dårlig. Det syns jeg fordi det bare finnes veganske varmretter et par ganger i uka. De andre dagene må jeg velge en kjedelig salat, sier Carina Hunshamar, som selv er veganer.

Vi dro til Annas spiseri for å selv sjekke tilbudet for mat fri for kjøtt- og dyreprodukter.

Se intervjuet med Vilde Mo her: