Dagsverk for en renere by

Operasjon Dagsverk (OD) er mer enn bare bollesalg.
Torsdag, 29 oktober, 2009 - 14:21


 – Nå skjønner dere hva jeg må slite med hver dag, ikke sant?

På Youngstorget står fire ungdommer iført tykke utejakker og arbeidshansker. De følger oppmerksomt med mens Rune Kjennerud fra ”Stopp Taggingen” peker og forklarer.

– Se der! Folk klatrer opp og tagger slik at det skal være vanskeligst mulig å fjerne. Helt håpløst!

 De fire er ute på oppdrag fra Bytrivsel, som i år tilbyr hundre ungdommer å bruke sitt dagsverk på å gjøre Oslo til en hyggeligere by å være i. Arbeidet går ut på å plukke søppel, plante blomsterløk og, som våre fire ungdommer gjør, fjerne tagging. Sistnevnte koster Oslo kommune 100 millioner kroner i året. 

Rune Kjennerud forklarer hvordan utstyret fungerer. Foto: Brian Cliff Olguin

Nytt samarbeid

Bytrivselprosjektet er en del av ”Festivalwerk”, en én-dags festival som arrangeres av Ungdommens Kulturmønstring (UKM) og Aktiv i Oslo. I år er det første gang at festivalen samarbeider med OD.  Benedicte Naper, pressekontakt og ungdomsarrangør, antar at omkring 250 ungdommer bruker sitt dagsverk i forbindelse med festivalen.

– Veldig mange er med i ”Bytrivsel”, sier Naper. – I tillegg er det en del Osloband som skal spille i kveld, og det er mange ungdommer som har vært med på å arrangere. Alle har “festivalwerk” som dagsverk, forteller hun videre.

Positiv ordfører

Det var Oslos ordfører, Fabian Stang, som satte i gang festivalen i dag klokka tolv. Han var veldig takknemlig for fokuset på bytrivsel, og synes OD har utviklet seg siden han selv deltok i prosjektet som elev.

– Vi var nok ikke så kreative den gangen, i forhold til hva slags jobber vi gjorde, forteller han. – Det var mindre bollebaking og færre arrangementer.

I år går OD-pengene til utdanning for funksjonshemmede i flere afrikanske land. Det ble avgjort i elevtinget, som er Elevorganisasjonens årlige landsmøte. Stang synes det er veldig positivt at elevene får velge hva pengene skal gå til.  

– Det skaper en nærhet til prosjektet, sier Stang, som synes elevtinget har valgt et veldig godt prosjekt.

Hardt arbeid

Agnes  Fyrland Bakke fra Nesodden videregående skole forsøker å fjerne tagging ved hjelp av en høytrykksspyler. Hvite tags må fort gi opp kampen mot Rune Kjenneruds kjemikalier og det nærmere hundre grader varme vannet som strømmer ut av maskinen. Tilbake står en rad med rykende, rene, grønne containere.

Agnes Fyrland Bakke fikk fjerne tagging ved hjelp av en høytrykksspyler. Foto: Brian Cliff Olguin

Taggingen som Peder Fasting fra Montessori ungdomsskole jobber med, er noe mer gjenstridig.

– Tagging er ganske unødvendig, påpeker han der han står og smører tjukt med kjemikalier utover en nedskriblet murvegg. – Også er det ganske mye jobb å ta bort.

Han har flere venner som bruker OD til å jobbe for bytrivsel, og synes det er fint å kunne bruke dagen til noe annet enn å selge bakevarer.

–Ja, for jeg er egentlig ganske dårlig på å bake boller, smiler han.

Emneord: