OD-ungdommen fylte Karl Johans gate

Tiggere og gatemusikanter langs Oslos hovedgate fikk konkurranse på torsdag.
Torsdag, 29 oktober, 2009 - 15:04


 – Støtte OD-dagen 2009?

 – I don’t understand what you’re saying, sorry.

 – Do you want some balls?

Fullt i gatene

Torsdag 29. oktober jobbet skoleungdom landet rundt for andre enn seg selv under Operasjon Dagsverk (OD). Iliad Dehar (15) fra 10. klasse på Skøyenåsen skole lar seg ikke stoppe selv om kundene kun snakker engelsk.

Sammen med to klassekamerater har han stasjonert seg langs Karl Johans gate, rett nedenfor Egertorget. Her selger de boller, krydderkaker og kaffe, og gir bort gratis pepperkaker. De er ikke alene.

Ina (t.v) og Guro skylder på svineinfluensaen. Foto: Jo Vemund Svendsen

 – Vi har stått her i halvannen time og allerede fått over 600 kroner. Noen gir til og med penger uten å kjøpe noe, forteller Iliad, før han fortsetter sin offensive salgsteknikk.

 – Men det kommer noen som ikke svarer og bare ignorerer oss. Det synes jeg er respektløst, legger venninnen Lisa Marie Karlsen (15) til.

Kakene har de bakt selv, i natt.

Pokémon på engelsk

På andre siden av gaten står 16-åringene Guro Kvikstad Langehaug og Ina Karlsson. De går på Foss og Lamberseter videregående, og selger for anledningen brownies, boller og kaffe.

 – Det er mange som støtter oss, men det var flere i fjor. Kanskje vi skal skylde på svineinfluensaen, undres Guro.

Langs Spikersuppa har Simen Karlsen, Elisabeth Carlsen og Ingvild Kaarstad (alle 16) byttet ut bollene med gitarer. Musikkelevene fra St. Halvard og Valler har ikke fått in like mye penger som bolleselgerne.

 – Det er kjedelig å bare selge boller, mener de.

 – Vi spiller alt fra Pokémon til Bruce Springsteen, forteller de, og starter  å synge om de japanske lekefigurene, på engelsk.

Gitarkameratene: Simen (t.v), Ingvild og Elisabeth. Foto: Jo Vemund Svendsen

En god sak

I år går alle pengene som samles inn på OD-dagen til funksjonshemmede ungdommer i Uganda, Sør-Afrika, Malawi og Mosambik. Uten skole får disse ungdommene aldri muligheten til å forsørge seg selv eller til å bidra til samfunnet, skrives det på ODs hjemmesider.

 

Emneord: