Kjemper for Aker sykehus

Ingen lokalsykehus skal legges ned. Det lover Soria Moria II, påpekte Jan Bøhler (Ap) og Hans Olav Syvertsen (Krf).
Mandag, 23 november, 2009 - 15:25


”Så lenge det ukloke vedtaket om å flytte 160.000 pasienter fra Oslo til Akershus ikke endres, går Aker tapt” sto det på en løpeseddel utdelt på demonstrasjonen utenfor Stortinget mandag. Årsaken til demonstrasjonen er møtet mellom Oslo bystyres gruppeledere, oslobenken på Stortinget og styret i Helse Sør-Øst.

Dette er den tredje demonstrasjonen mot nedleggelsen av Aker sykehus, og arrangørene har stor tro på at det nytter å si fra. De mener at dagens situasjon er helt åpen, og at det er uvisst hva som vil skje.

I 2004 ble pasienter fra Grorud og Stovner overført fra Aker sykehus til Akershus Universitetssykehus (Ahus) på Lørenskog, og det er planlagt å flytte 160 000 pasienter fra Aker sykehus til Ahus i 2011.

Eneste sykehus med overskudd

Litt under 100 mennesker er samlet foran Stortinget. 26 av dem står oppstilt på rekke med hver sin bokstav på et skilt foran magen, og til sammen utgjør de slagordet ”Aker skal leve, bygg ut Aker”.

Fra talestolen oppfordres det om å trekke nærmere, og den spredte menneskemengden samles etter hvert rundt mikrofonen.

– Vi har ingen sykehus å legge ned. Aker er det eneste sykehuset som går i overskudd og burde være et lærested for de andre sykehusene. Aker er et eksempel på hvordan et sykehus skal drives, ropes det entusiastisk før leder av Fagforbundet Aker, Are Saastad tar ordet.

– Helse Sør-Øst skal gi oss et politisk grunnlag for hvorfor de foreslår å legge ned Aker.

Støtte fra politikere

Deretter går det slag i slag. Politikere fra Sv, Krf, Ap, Rødt og Venstre takker alle for oppmøte og lover å legge press på bystyret. Og mens politikerne tar mikrofonen samler det seg flere og flere folk utenfor Stortinget.

Både leder for Oslo Arbeiderparti, Jan Bøhler, og Hans Olav Syvertsen fra Krf  legger vekt på løftene fra Soria Moria II. Der står det at ingen lokalsykehus skal legges ned.

– Soria Moria II gjelder ikke bare i distriktene, men også i Oslo, påpeker Jan Bøhler.

Han mener at Ahus vil ha mer enn nok med Follo-pasientene, og tar seg vann over hodet om de i tillegg skal dekke Groruddalen. Ahus har allerede store problemer med underskudd og lange ventelister, og planene om utbygging av 112 nye sengeplasser er ikke nok til å møte 160 000 nye pasienter, mener Bøhler.

– Vi har en samhandlingsreform. Vi vil bekjempe sosiale helseforskjeller. Det skal vi gå inn og fortelle nå, avslutter han til applaus fra de fremmøtte.

Maktkamp

Etter politikerne er det en av Groruddalens innbyggere sin tur. Hun presenterer seg som Elin, og forteller om hvordan hun syns verdens beste land å bo i ikke er så godt å bo i alikevel.

– Vi blir utarmet på alle kanter, vi må sloss fra før vi blir født.

Hun mener at kampen starter når en gravid kvinne blir sendt fra sykehus til sykehus i ulike byer fordi Ullevål ikke har kapasitet nok. Dette hadde ikke skjedd om ikke fødeavdelingen på Aker ble nedlagt i 2004. Kampen fortsetter om hvilken skole man skal gå på, hvilket sykehus man skal dra til, og hvor man skal bo når man blir gammel.

– Helse dreier seg ikke lenger om helse, det har blitt en ren maktkamp. Vi er mennesker av kjøtt og blod, ikke av kroner og øre, avslutter Elin.

Ikke overbevist

Selv om politikerne stilte mannsterke og forsikret om at de er på demonstrantenes side, var ikke arrangør Are Saastad helt beroliget.

– Det er bra at politikerne prater med oss, men jeg er ikke helt beroliget av det jeg hører.

Han mener at politikerne legger for mye vekt på at Aker sykehus ikke må legges ned . Det betyr at sykehuset kan bli lagt ned om fem eller ti år, og det er ikke det han jobber for. Saastad oppfordrer alle til å møte opp 7. desember når selve voteringen skal finne sted.

– Foreløpig er ingenting bestemt, sier Saastad, og avslutter demonstrasjonen med kampropet:

”AKER SKAL LEVE, BYGG UT AKER”.

Emneord: