Tren alternativt og billig

Julen er synonymt med tynnere lommebok og større mage. Her er treningsalternativene som passer for vekta og bankkontoen.
Onsdag, 11 november, 2009 - 14:07


I oktober skrev Journalen om at det var dyrt å trene for høgskolestudenter. Men hvis man tenker at trening er mer enn bare vektløfting og organiserte timer, kan man komme i form, uten at det går merkverdig utover en allerede slunken studentlommebok.

Parkour – når byen blir en lekeplass

En joggetur i storbyen kan fort virke kjedelig. Det er det ingen grunn til. For hvis man driver med parkour, handler det om å utnytte det byen byr på. Et rekkverk blir til et turnstativ og fortauskanten er en balanseline.

– Det handler om ikke å jogge rundt det, men komme seg over eller forbi, forteller mastergradstudent ved Norges Idrettshøyskole, Morten Corneliussen Rustad. Ved siden av skolen jobber han som lærer ved Lillestrøm videregående skole, der han blant annet lærer elevene å tenke utenfor boksen, når det kommer til trening.

– Elevene liker å lære parkour. Ettersom de ikke har drevet med det før, er mange på samme nivå, utdyper han.

De mest ekstreme tar salto mellom hustak. Morten illustrerer imidlertid hvordan parkour fungerer i mikroperspektiv, ved å hoppe mellom to fortauskanter.

– Det er ikke noe svar på hva som er riktig eller galt. Det er bare dine egne grenser som bestemmer hvordan du trener, forteller han, mens han veiver med armene for å innhente balansen, før han legger til:

– Alt du trenger er et par joggesko, nesten ikke det engang. For parkour handler om å leke, om å finne tilbake til lekeplassen.

Sted: Over alt, eventuellt møtes det en gjeng ved Monolitten i Frognerparken hver lørdag klokken fire.
Pris:
Gratis
Teori og artikler om parkour: Parkour Generation, Urban Free Flow, Team Jiyo
Man kan også finne mange videoer på Youtube.

Capoeira – der kampsport møter dans.

Capoeira handler om å beskytte seg selv, på en akrobatisk måte. Foto: Jaran Gjerland Stenstad.

Den kalde høstkvelden, og bilstøyen fra Oslos gater, blir brått glemt i det man setter foten innenfor døren til Capoeira Angola Oslos treningslokaler. På gulvet beveger instruktør og grunnlegger av capoeiraklubben, Sigurd Ringereide Haga, seg rolig og kontrollert. Ut av høytalerne på CD-spilleren strømmer søramerikanske rytmer.

– Angola er den opprinnelige stilen av capoeira. Det er ikke så mye hopp og sprett, det er mer rytme og dans, forteller han. For selv om det ser ut som han driver med dans, er capoeira en akrobatisk, rytmisk kampsport, der man til en hver tid fokuserer på å beskytte seg selv.

Alle kan være med

– Eirik skulka jobben for å trene capoeira, ler en av elevene, mens rommet fylles opp sakte, men sikkert.

– Yeah, capoeira for life! svares det.
Til sammen står det i rundt ti personer foran Sigurd og hermer etter de dansende bevegelsene. Det er ingen som er oppdelt mellom nybegynnere og vidrekommende.

– Men alle nye får én-til-én-undervisning, slik at man kommer opp på samme nivå, forteller en av instruktørene Lisa Elstad. For Capoeira Angola Oslo er en undergrunns-capoeiraklubb som ble startet i februar, av entusiaster som tok med seg nybegynnere. Det er ingen som er klassifiserte trenere, kun erfarne utøvere som deler sin kunnskap med de andre.

– Også må du si at vi tilbyr byens billigste capoeiratrening, avslutter Lisa.

Sted: Hausmania studio, Hausmannsgate 34.
Pris: 50 kr per gang (går til husleie), 1200 kr per termin.

 

Klatring - naturlig trening

Astri Nordløkken prøver klatreveggen for første gang. Foto: Jaran Gjerland Stenstad

Ved siden av videltrappen midt i ingeniørbygget til Høyskolen i Oslo, ruver det en 20 meter høy klatrevegg, klar til bruk for alle høyskolens elever. Astri Nordløkken har vært oppe i veggen for første gang og er svært fornøyd med tilbudet.

– Også er det veldig praktisk beliggenhet for studentene, legger hun til.
 

Gratis klatremiljø

Nesten hver dag er det noen som drister seg opp i veggen. Marianne Håheim er leder for ingeniørutdanningens klatregruppe. De møtes hver tirsdag for å klatre, men hun understreker at det svært uformelt.

– Det er mer et klartremiljø, ler hun. 
 

Nybegynner
Det er ikke et problem hvis man uerfaren, for Marianne og de andre i gruppen holder kurs for nybegynnere.

– Det koster 300 kroner, da får du fem timer kursing. Du trenger ikke egang å ha sett en klatresele før, sier hun energisk. Og ifølge Marianne har interessen økt i år.

– Vi har hatt over 60 påmeldte.

Hun kan også fortelle at studenter kan bruke veggen gratis, så lenge de har brattkort. Man kan også låne utstyr, men da må man være medlem ingeniørutdanningen klatreklubb.

 

Sted: Pilestredet 35
Pris: Gratis, men da må du ha klatreutstyr selv.

Emneord: