Aasheim slutter i Dagbladet

Trekker seg fra stillingen som sjefredaktør.
Torsdag, 21 januar, 2010 - 15:32


På et allmøte torsdag formiddag informerte Anne Aasheim Dagbladets ansatte om at hun har valgt å si opp jobben som sjefredaktør i avisen. Aasheim pekte på den negative opplagsutviklingen som hovedgrunnen til avgjørelsen:

– Jeg har i min redaktørperiode jobbet hardt for å snu den negative opplagsutviklingen uten å lykkes. Derfor føler jeg at det er på tide at andre overtar.

Dagbladet har de siste årene slitt med et stadig lavere opplag. I 2010 har avisen budsjettert med et gjennomsnittsopplag på rundt 80.000. Til sammenligning var gjennomsnittet i 2005 på 162.000. I desember endret avisen søndagsutgaven til å komme ut i magasinformat istedenfor som vanlig papiravis. Til tross for en svak opplagsøkning har ikke dette vært nok til å få Aasheim til å fortsette

Anne Aasheim har jobbet i Dagbladet siden august 2006, da hun som første kvinne gjennom tidene ble ansatt som sjefredaktør i avisen. Hun etterfølges nå av Lars Helle som blir konstituert redaktør. 47-åringen har tidligere vært etikkredaktør og konstituert nyhetsredaktør.

Får følge av Raaum

Etter allmøtet ble det klart at også Peter Raaum velger å forlate Dagbladet, men kultur- og debattredaktøren avviser at hans avgang har en direkte sammenheng med at Anne Aasheim trekker seg:

 – Dette er noe som har modnet seg over tid. Det har ikke noe direkte å gjøre med Annes avgang, selv om timingen ikke er tilfeldig, sier Raaum til Dagbladet.no.

– Vi er overrasket

Anne Aasheim har flere ganger havnet i konflikt med avisens ansatte. I april i fjor måtte hun true med oppsigelser for å få grafikerne til å gå tilbake på jobb etter at de forlot arbeidet i protest mot sparetiltakene. Det førte til at avisen kom ut med flere blanke felt.

Til tross for mange konflikter sier nestleder i redaksjonsklubben, Kamilla Thoresen, at de har hatt et godt og konstruktivt samarbeid med ledelsen. Hun er overrasket over at Aasheim nå trekker seg.

– Dette kom som en kjempeoverraskelse på oss. Vi ble orientert bare minutter før allmøtet og så ikke dette komme, sier Thoresen til NTB.

Dagbladet skal i år kutte mer enn 50 årsverk. Det har ført til at redaksjonsklubben i avisen tidligere denne måneden trakk seg fra forhandlingene om nedbemanning.

Aasheim avviser at det er sparetiltakene og nedbemanningen som er grunnen til at hun trekker seg.

Emneord: