Miljøvennlig trend i vekst

Gjenbruk er ikke bare miljøvennlig, men også trendy. I Oslo ligger Norges største brukthall og en kafé hvor du kjøper stolen du sitter i.
Tirsdag, 26 januar, 2010 - 14:48


Lukten av skinn og nymalt kaffe slår mot en når dørene åpnes til Kaffefuglen i Oslo. Jazz strømmer ut av gamle Tandberg-høytalere, og man kan ikke unngå å legge merke til lokalets egenart, ren 50- og 60-tallsstil – ned til hver minste detalj. Alt er originalt, brukt og til salgs.

 


Se multimedia med Peppe fra Kaffefuglen her

(Foto/video: Thomas W. Øijord)

En voksende trend

Ferske tall vitner om et voksende bruktmarked i Norge – en trend som beveger seg mot gjenbruk.

– Vi har hatt et flott år i 2009, men det skal man kanskje ikke si i disse finanskrisetider, forteller Per Terjesen, daglig leder i «QXL.no». På nettsidene til QXL kan brukere kjøpe og selge nye og brukte varer.

– De siste 3 månedene har trafikken på siden økt med 25 prosent. Og i en sammenligning mellom 2008 og 2009 har vi hatt en tilsvarende økning på antall gjenstander.

Daglig leder for nettauksjonsstedet «Blomqvist.no», Knut Forsberg, kan fortelle om det samme.

– Vi vokser hele tiden, med 30 prosent i året. Det har stått litt stille i 2009, men 2010 ser allerede ut til å bli et bedre år.

Og moten nå handler om det brukte.

– Jeg har registrert en internasjonal trend på gjenbruk, ting skal ikke lenger se nytt ut, sier Forsberg.

Redningsaksjonen

Men det er ikke bare på nettet at man kan handle brukt. I Pilestredet i Oslo ligger en kafe og cocktailbar med et unikt konsept.

– Med Kaffefuglen vil vi vise folk at det går an å bygge videre på det som eksisterer, sier daglig leder og deleier Peppe. Butikken driver han med kollega og deleier Einar K. Holthe.

Kaffefuglens lokaler er fra 1963 og bevart i sin originale utførelse.

– Det rives steder som dette ukentlig i Oslo. Gammelt inventar kastes, man maler med hvitt og pynter med stål. Folk har en forestilling om at alt må pusses opp, de ser ikke potensialet og egenarten i det som allerede er der.

Pepe forklarer Kaffefuglens konsept så godt han kan i de små pausene mellom strømmen av kunder som bestiller kaffe i alle mulige varianter. Noen handler økologiske kaffebønner som de tar med hjem, andre slår seg ned i gamle sofaer og stoler fra 50- og 60-tallet. Alle møblene er til salgs, noen er til og med solgt, men kunden må pent vente med å ta med seg varen inntil Pepe har funnet nye ting som erstatning.

Arven fra svigermor

36-åringen Erlend Sundvor er stadig innom Kaffefuglen for å handle kaffe. Han har fortsatt til gode å kjøpe møbler hos Pepe, men det er slett ikke noe han utelukker for fremtiden.

– Nå har jeg nettopp flyttet, så vi får se. Kanskje må jeg tette noen hull, sier han og kikker innover i lokalet.

– Ellers kjøper jeg en del brukte ting, og mye av inventaret vårt er gjenbruk fra svigermors gamle gård. For min del handler det om at de fine tingene må brukes, ikke bare støve bort.

God presentasjon

– Det er viktig for oss å vise at man kan handle brukt ved å putte tingene i riktig kontekst. Finner man en sofa opp ned under en stabel av kasser hos brukthandleren, er det vanskelig å se det virkelige potensialet. Her, etter å ha oljet teaken, kommer verdien i tingene lettere fram, forteller Peppe.

Og det virker i praksis. For ikke lenge siden ble kafeens forrige salong solgt for 25 000 kroner. Den fikk bare stå i lokalet i fem dager før en kaffegjest bestemte seg for å kjøpe.

Kaoskontrasten

På andre siden av byen ligger Kaffefuglens motsetning når det gjelder brukthandel. Christian Jessen driver Brukthall Sinsen, Norges største brukthall. En enorm kjeller er stappet full av tepper, bilder, stoler, lamper, sofaer, klær, glass, krukker og hyller. Alt fra eksklusive antikviteter til slitte plastkameraer kjøpes og selges hele uken.

Se multimedia fra Brukthall Sinsen her(Foto/video: Thomas W. Øijord)

Selv har Christian etablert seg med et eget bord ved inngang til hallen, herfra dirigerer han en lite kobbel av sjåfører og bærehjelp. Mobilen ringer i ett sett med tilbud om hele hus han kan tømme for møbler – gratis mot at han selv står for transporten.

Opphøyet resirkulering

– Har gjenbruk framtiden for seg? Ja! Det er fjollete å kaste brukbare varer. Grunnen er moten om at alt skal være i børstet stål og da må tusener av hvitevarer byttes ut. Det er folk fra fattige land som reagerer mest på dette, folk fra steder der kjøleskap har en enorm verdi.

Christian tar en slurk vann og hilser på en kunde som er på vei inn. Årene han har investert i bruktbransjen har gitt ham en egen innsikt i forbrukersamfunnet.

– Når jeg sier «sløsing» mener jeg enorme verdier som blir most sammen og brent. Dette er ren egoisme. Man må være en fattig slask og stå utenfor samfunnet for virkelig å se det.

Utover det åpenbare miljøaspektet kan Christian fortelle om det han selv mener er brukthandelens berettigelse.

– Vi fordeler goder fra de rike til de fattige, fra de uvitende til samlerne. Pengene tjener vi på å resirkulere bruksting: Renovasjon på et høyere plan. Gjenbruk og gjenvinning som virksomhet er det plass for i hele landet.
 

                                           ___________________________
 

Tips til steder å handle brukt i Oslo:

  1. Kaffefuglen/Flabbergaster, Universitetsgata 2.

  2. Brukthall Sinsen, Sinsenveien 11.

  3. Circa Design, Theresesgate 3.

  4. Utopia Retro Modern, Markveien 27.

Tips til steder å handle brukt på nettet:

Emneord: