Den riktige innstillingen

Johnny Carlsen har vært kronisk syk i 20 år. Han har ikke vært sykemeldt en eneste dag.
Tirsdag, 23 februar, 2010 - 15:16


”Kjære Statsminister. Jeg tar deg på ordet i din nyttårstale, og kommer med et forslag som helt klart vil være et godt bidrag i utfordringen med å redusere sykefravær.”

Slik starter Johnny Carlsen sitt brev til statsministerens kontor som ble sendt 28.januar i år. Mens statsministeren blir kritisert for mye prat og lite handling i forbindelse med sykelønnsordningen, kommer Carlsen med forslag til et helt konkret tiltak, nemlig å ansette ham i NAV.

Egen innstilling

Johnny Carlsen har 20 år med kronisk sykdom bak seg. Sykdommen er alvorlig og gir i utgangspunktet rett til uføretrygd. Carlsen har likevel ikke vært sykemeldt en eneste dag.

- Av og til har jeg hatt så vondt at jeg nesten ikke har kommet meg opp om morgenen, men jeg har aldri gitt opp, forteller Carlsen fra sofaen i leiligheten på St.Hanshaugen i Oslo.

Se hva som fikk Johnny Carlsen til å trosse sykdommen.

Datamaskinen står fremme i stuen hvor Carlsen de siste seks årene har drevet firmaet ”FramOver” fra. I lang tid jobbet han innenfor IT og opplæring, men i 2004 sluttet han i den faste jobben og startet som selvstendig næringsdrivende.

- Gjennom mange år har jeg måttet jobbe med min egen holdning til sykdommen, og gjennom dette har jeg lært mye om å tenke riktig og å ha en riktig innstilling.

Det er denne ”riktige innstillingen” Carlsen baserer firmaet sitt på. Gjennom en kombinasjon av egen jobbkompetanse og sykdomserfaringer har han holdt kurs for blant annet Gjensidige, Hafslund og Statoil. Kursdeltagerne skal lære hvordan de kan bruke sine tankeprosesser til å oppnå bedre resultater, holde seg friske og nå sine mål. 

Ønsket om en jobb

Nå er Johnny Carlsen sitt største ønske å få jobbe med sin erfaring og kunnskap innenfor NAV-systemet. Han tror det er mange sykemeldte som hadde hatt godt av kursene hans.

- Jeg tror sykemeldte trenger å høre at det er mulig å komme seg tilbake til arbeidslivet fra noen som har erfart det selv.

Carlsen er engasjert nå. Gestikulerer og forklarer.

- Det er ikke så lett å relatere til en ressurssterk og velutdannet psykolog som sitter og forteller deg hvordan du skal takle hverdagen. Folk kan kjenne seg mye mer igjen i en som selv har vært gjennom den samme prosessen.

 En jobb i NAV er Johnny Carlsens største ønske. Foto: Ingrid Aas

”Vi trenger noen som deg”

Han har sendt brev. Og ringt. Og sendt e-post. Ja, til og med møtt opp personlig på NAV-kontoret. Han har møtt stor velvilje og interesse. ”Vi trenger noen som deg”, har vært reaksjonen. Likevel har ingen hatt myndighet til å ansette han.

- I følge ledelsen i NAV er det ansettelsesstopp, og da får de ikke gjort noe, forteller Carlsen.

Johnny sendte brev til statsministerens kontor. Brevet var et svar på Stoltenbergs oppfordring til en bred samfunnsdebatt om hvordan man skal få ned sykefraværet.  Statsministeren har imidlertid ikke svart, og saken har blitt sendt videre til Arbeidsdepartementet.

- Det hjelper ikke at Stoltenberg snakker om det, man må gjøre noe med det. Jeg mener at min erfaring kunne hjulpet mange ut av sykemelding. Hva er vel mer inspirerende enn at en ansatt i NAV som selv burde vært uføretrygdet, forteller deg hvordan du skal komme tilbake til arbeidslivet?

Ingen svar på brevet mitt i dag heller, fastslår Carlsen etter å ha sjekket postkassen. Foto: Ingrid Aas

Ingen spesialbehandling

Kirsten Nieuwejaar, seniorrådgiver i NAV, kan ikke kommentere hvorfor Johnny Carlsen ikke har blitt tilbudt noen jobb, eller hvorvidt hans kunnskap kan tilføre systemet noe.

- “Medarbeider med brukererfaring” er imidlertid en egen satsing innenfor Arbeid og psyisk helse, forteller hun.

Denne ordningen gjelder likevel bare for psykisk syke, og Johnny må altså tilby sine tjenester til NAV på lik linje med alle andre aktører som tilbyr opplæringstiltak.

- Vi stiller ingen krav til egen erfaring med tjenestene i de tiltakene vi anskaffer. Vi følger statens anbudsregler hvor tilbydere må delta i konkurranse med andre, sier Nieuwejaar.

 

Emneord: