– Politiet har problemer med å følge opp

Ranssertifiseringen av kiosker i Oslo går ikke som den skal.
Torsdag, 18 mars, 2010 - 11:09


Antall ran av kiosker i Oslo har vært stigende de siste årene. Hittil i år har 16 kiosker blitt ranet i hovedstaden.

Se Thor Martin Bjerke fortelle om sikkerhetssertifisering.

Bevisstgjør innehaverne

På slutten av 90-tallet iverksatte det daværende Justisdepartementet et ranssertifiseringsprogram for kiosker og butikker i Norge. Programmet består av en rekke krav butikken må oppfylle, før politiet kan godkjenne sertifiseringen.

 – Flere butikker har gjennomført kravene, men politiet har hatt problemer med å følge opp, forteller Thor Martin Bjerke, sikkerhetskoordinator i Hovedorganisasjonen for handel og tjenester (HSH). Bjerke administrerer sertifiseringen i Oslo.

De næringsdrivende selv har ansvar for å oppfylle kravene, men blir veiledet og rådført av blant annet Næringslivets sikkerhetsråd (NSR). Seniorrådgiver i NSR Arne Røed Simonsen, jobber med å bevisstgjøre innhaverne. Han mener politiet ikke kan pålegges for mye ansvar.
 – Vi er alle klar over politiets ressurser i 2010. De kan ikke beskytte alle, alltid. Litt egenbeskyttelse må man kunne forlange, sier han.

Journalen har vært i kontakt med politiet, men har foreløpig ikke lyktes å finne de som følger opp sertifiseringen.

Interessen går i bølger

Bjerke forteller at statistikk fra den tiden sertifiseringsordningen ble innført viser en dramatisk effekt: Antall ran gikk markant ned fra 1997 til 2002/2003.

I ettertid har kriminaliteten i Norge hatt en generell økning. Dermed har også trykket på oslopolitiet økt, og arbeidet med ordnigen er nedprioritert.

 – En del av sikkhetsinteressen generelt sett har blitt redusert, og slik går det i bølger. Det er det som er det største problemet, mener Bjerke.

 

Emneord: