Tiltalt for 14 kioskran

Tre menn, de to yngste i tyveårene, står tiltalt for til sammen 14 ran av kiosker og bensinstasjoner.
Torsdag, 18 mars, 2010 - 12:41


“Onsdag 14. januar 2010 i Ullernchausseen 68B i Oslo, banet han seg adgang til Shell 7-Elevens avlåste lokaler ved å bryte opp skyvedøren. Han lyktes ikke i å bortta verdigjenstander idet han utløste alarmen og forlot stedet”

Slik lyder tiltalebeslutningen fra Oslo tingrett mot de tre albanerne. De erkjenner å ha deltatt under dette ranet, men ikke de 19 andre tiltalepunktene de har mot seg.

Hektiske uker

Alle de 14 ranene skal ha blitt utført i løpet av noen hektiske uker i vinter. Det første ranet skjedde 14. desember, og de skal ha stått på til de ble arrestert 14. januar.

I tillegg til tyveri av store mengder tobakk, sigaretter og kontanter er mennene tiltalt for heleri, dokumentforfalskning og for å oppgi falskt navn under avhør.

Politiet pågrep mennene etter at de hadde forsøkt å bryte seg gjennom en skyvedør i en 7-eleven-kiosk på Smestad i vinter. Politiet var forberedt, siden det var skjedd flere tyverier i det samme området de siste dagene. Etter å ha fulgt ransbilen på ring 3 stanset politiet den ved Ullevål Stadion.

Store mengder verktøy

I en leilighet i bydel Alna i Oslo ble det i timene etter ransforsøket funnet kontanter, tyngre verktøy og flere stjålne datamaskiner.

En av de tiltalte erkjenner at han har bodd i leiligheten, men ikke at han kjenner til utstyret eller pengene.

Kjørte i feil kjørefelt

De tiltalte skal ha kjørt rundt i Oslo og Akershus i sin søken etter mål. I et forsøk på å unngå å bli avbildet skal de flere ganger ha passert bomringen i feil kjørefelt.

Ifølge et politivitne skal de ha tiltalte ha brukt en Chrysler på sine tyveriraid rundt i regionen. Denne bilen er observert på åstedet og avbildet i bomringen.

Ulovlig opphold

De tre mennene erkjenner at de har deltatt på ranet hvor de ble arrestert, men ingen kjennskap til andre ran.

En av mennene skal ha oppgitt falsk identitet i det han ble arrestert, og er også tiltalt for dette. Han er tidligere utvist fra Norge for lignende forhold.

– Overveldende sannsynlighet

Aktor i saken, politiadvokat Morten Reppen, mener sannsynligheten er meget stor for at de tiltalte blir dømt.

– Vi ser for oss straffer i størrelsesorden to år, kanskje noe mer, sier han. At de ble tatt på fersk gjerning, gjør ting mye lettere for oss. Vi har også telefonlogger, overvåkningsbilder og bilder av bilen, legger han til.

Han mener at de vil få en strengere straff enn om de hadde blitt stilt for retten andre steder i landet.

– Hadde de blitt arrestert andre steder ville de nok sluppet mildere fra det. I Oslo er straffene generelt noe strengere enn i andre domstoler.

Hvorfor det er slik vil Reppen ikke spekulere i.

Politiadvokat Morten Reppen mener de tiltalte kan se fram til mellom to og tre år i fengsel. Foto: Einar Yohsuke Kosaka

Emneord: