Eldrebølge på Facebook

De eldre har inntatt Facebook. Seniorer på Veitvet går Facebook-kurs for å følge med i tida.
Torsdag, 21 oktober, 2010 - 09:59


Det er seniorene selv som har etterspurt kurset, og nå tilbyr datainstruktør Webjørn Jacobsen det han tror er Oslos eneste Facebook-kurs for eldre.

- De kommer blant annet til å lære å søke opp navn for å bygge et sosialt nettverk, aksjonere i saker de brenner for, chatte, sende meldinger, kommentere andres oppslag og legge inn bilder, forteller Jacobsen.

 

Lite kontakt mellom eldre

Tall fra TNS Gallup viser at omtrent halvparten av Norges befolkning er på Facebook, derav 70.000 daglige brukere på over 60 år. Stiftelsen «Livsglede for eldre» har egen gruppe på Facebook med over 8.000 tilhengere, og tideligere Frp-leder Carl I. Hagen oppfordrer de eldre til å melde seg inn i Facebook-oppropet «Eldreopprør».

- Alle må følge med i tida. Står du på utsiden, mister du mye informasjon, sier Jacobsen.

Han tror ikke folk møtes like mye i det fysiske liv lenger, og at Facebook kan styrke det sosiale livet til flere eldre.

- Det er forferdlig lite kontakt mellom mange eldre, og noen tør ikke engang låne telefon av naboen. Jeg tror Facebook kan samle dem om en felles interesse. Flere jeg har hatt på kurs har blitt venner på Facebook og holdt kontakt i ettertid.

Jacobsen ser heller ikke bort fra at noen vil snoke litt i profilen til gamle flammer.

- Jeg kan tenke meg et par som er litt interessert i kontaktsøking, sier han.

 

 

Mer enn 70.000 eldre over 60 år bruker Facebook daglig, ifølge TNS Gallup.

 

Deler sildeoppskrift

Randi Fuglesang (74) har vært på Facebook i halvannet år. Hun snakker om både Java og eksterne harddisker, men måtte få hjelp av sønnen til å opprette Facebook-profil.

- Damene i resepsjonen på eldresenteret sa: «Randi, du må da inn på Facebook!», og sånn ble det. Facebook er veldig artig, sier Fuglesang.

Hun bruker nettstedet til å holde kontakt med slektninger og treffe igjen gamle venner. Nå har hun nesten femti Facebook-venner, blant dem syv barnebarn, eks-svigerinne, svoger, venninnens datter og barnebarnets venninne. Det kan gå uker mellom hver gang Fuglesang er inne på Facebook, men når hun først er inne, koser hun seg.

- Jeg chatter og sender meldinger. I helga sendte jeg bursdagshilsen til svogeren min, sier hun. I løpet av halvtimen hun er pålogget, rekker hun å sende tre meldinger, dele sin sildeoppskrift på «veggen» til en venninne og få to nye venner.

Hun har fått en melding i innboksen. Den heter «u r sweet women», og kommer fra en ukjent mann. Fuglesang responderer ikke.

- Det var også en engelskmann som tok kontakt. Han syntes jeg hadde så fint profilbilde. Slikt er jo bare hyggelig, da, sier hun.

 

Øker ensomheten

Gunvor Pedersen (69) synes Facebook er forkastelig, og tror det sosiale mediet vil skape avstand mellom folk.

 

Ikke alle er like positive til Facebook. Gunvor Pedersen (69) unngår nettsiden bevisst. Hun kan ikke forestille seg et liv uten PC-en, men har ingen ønsker om en Facebook-profil.

- De snakker om «Facebook-venner», men jeg kaller det ikke vennskap. Det er ingen som kan klare å ta vare på tusen venner. Hvorfor ikke kalle det «kontakter»?, spør hun.

- Det finnes jo ingen fysisk kontakt, og jeg tror det skaper mer ensomhet enn fellesskap, sier hun. Gunvor synes også det blir for lettvint hvis barnebarnet erstatter et besøk til bestemor med en setning eller tre på Facebook.

- Selv om jeg forkaster det, vil nok flere få et tilskudd i hverdagen sin. Om ikke annet en ny dimensjon i tillegg til ukeblad og TV, sier hun.

Emneord: