Håper folk fortsatt vil vaksinere seg

27. oktober arrangeres den årlige vaksinasjonsdagen i Oslo. Kommunen tror folk vil vaksinere seg på tross av oppstyret rundt svineinfluensaen i fjor.
Onsdag, 27 oktober, 2010 - 13:30


Folkehelseinsituttet i samarbeid med Oslo kommune arrangerer hvert år vaksinasjonsdag i Oslo ved inngangen til influensasesongen. I fjor var det stort oppstyr rundt svineinfluensaen og det ble varslet store dødstall. Det ble det ikke. Tore Steen, smittevernsoverlege i Oslo kommune, tror ikke dette vil påvirke årets vaksinasjonsdag.

-Det er nok mange som mener svineinfluensaen ble litt opphauset, men det kunne faktisk gått mye verre.

I 2007 var 3700 innom på vaksinasjonsdagen. For to år tilbake var det rundt 4500. I dag håper kommunen på over 5000 besøkende.

I fjor ble vaksinasjonsdagen avlyst som følge av svineinfluensaen. Tore Steen mener folk kan ha blitt litt mer tilbakeholdne med tanke på å ta vaksinen. Han får støtte av Preben Aavitsland, avdelingsleder i Folkehelseinstituttet.

-Det er for tidlig å konkludere med noe enda, men vi har fått noen signaler fra kommunene om at folk er mer tilbakeholdne med å ta vaksine i år. Hvis dette er tilfelle, er det noe vi må gjøre noe med, sier han.

Risikogruppen

Blant de som anbefales å ta vaksinen, er eldre over 65 år. I tillegg kommer barn og voksne som lider av alvorlige sykdommer, som luftveissykdommer, dårlig immunforsvar, hjerte/karsykdommer og diabetes.

Nytt av året er at risikogruppen er utvidet til også å gjelde folk med leversvikt, nevrologiske plager eller ekstrem fedme.

- Grunnen til at disse nå er kommet med i risikogruppen er at man så at disse ble ekstra hardt rammet av svineinfluensapandemien, sier Preben Aavitsland.

Anbefaler vaksine til gravide

I år anbefales i tillegg kvinner som er gravide i mer enn 12. uke å ta vaksinen. Folkehelseinstituttet skriver på sine nettsider at dette skyldes at gravide kvinner som blir smittet av influensa, er mer utsatt for komplikasjoner som lungebetennelse og pustevansker. I tillegg er det større risiko for spontanabort eller for tidlig fødsel.

- Vi så at gravide ble hardere rammet i fjor, i forbindelse med svineinfluensaen. De hadde mange ganger så høy risiko for å bli innlagt på sykehus og for å dø, som resten av befolkningen. Det er flere land som anbefaler gravide å ta influensavaksine, deriblant USA. Der har de gode erfaringer gjennom mange år. Gravide kan få mye større komplikasjoner ved smitte, derfor er de nå kommet med i risikogruppen, sier Preben Aavitsland.

Garderer seg

Det finnes fortsatt de som vil være på den sikre siden. I Oslo kommunes helsestasjon på St. Hanshaugen, er det åpent vaksinasjonskontor. Luciana Ghersetti Tamaro (80) har tatt turen for å få vaksinen.

-Jeg synes det er greit å gardere seg litt. Jeg har tatt den flere år på rad, på denne måten. Jeg synes det er veldig bra at vi har et sånt tilbud, sier hun.

-Hvordan forholdt du deg til svineinfluensaen i fjor?

-Å, jeg leste om det og fulgte med, men jeg ble ikke så veldig skremt. Jeg tok ikke den vaksinen, avslutter hun.

 

Emneord: