Vil Fairtrade-godkjenne Oslo

Det har tatt fire år. Nå satser Oslo kommune på å være Fairtrade-godkjente innen 2011.
Onsdag, 27 oktober, 2010 - 12:08


Allerede i 2006 vedtok bystyret i Oslo kommune å jobbe for å bli godkjent av Fairtrade. I 2008 ble det satt av fire millioner kroner til arbeidet, men først nå er en styringsgruppe på plass.

Byråden beklager

Finansbyråd Kristin Vinje fra Høyre har denne høsten utnevnt styringsgruppen som består av 14 personer fra ulike bransjer. Gruppen ledes av Mester Grønn-sjef Erling Ølstad. Deres arbeid er å kontrollere at kriteriene som kreves fra Fairtrade Norge, er innfrid. Vinje mener det er viktig at Oslo fremstår som et godt eksempel, og at kommunen er et ledd i et større samfunnsansvar.

Vinje mener økonomien er skyld i forsinkelsen.

- Det er beklagelig at det har tatt så lang tid, men nå blir det fortgang i arbeidet på grunn av avsatte midler i årets budsjett, lover hun.

Oslo er viktig

Fairtrade har allerede sertifisert 27 norske kommuner som Fairtrade-kommuner, deriblant Bergen, Trondheim og Stavanger. Marianne Størseth, markedsansvarlig i Fairtrade Norge, har forståelse for at det har tatt ekstra lang tid for Oslo å få godkjenningen på plass.

- Det politiske, og det byråkratiske har sikkert spilt en viktig rolle i forsinkelsen. Men viljen har vært der hele veien, og den utnevnte styringsgruppa virker veldig motivert, forklarer Størseth.Hun peker samtidig på at å få med Oslo på laget er svært viktig.

- Oslo har enorm forbrukermakt, sier hun.

Nicholas Otieno Oyugi jobber som rosepakker ved blomsterfarmen Oserian i Kenya. Roser er Norges mest solgte Fairtrade-produkt. Foto: Kennet Havgaard.

Strenge krav

For at Oslo skal bli godkjent som Fairtrade-kommune må det finnes et totalt utvalg av minst 75 Fairtrade-merkede produkter i butikkene. I tillegg må minst 40 kafeer, restauranter, hoteller eller puber servere både kaffe, og minst ett annet produkt, fra Fairtrade.

I næringslivet må minst 75 arbeidsplasser med tilsammen minst 600 ansatte konsumere kaffe og minst ett annet Fairtrade-produkt. Minst 30 av disse arbeidsplassene må være private.Marianne Størseth i Fairtrade får stadig telefoner fra kommuner som ønsker å bli Fairtrade-godkjente.

- De er først og fremst nysgjerrige på hvordan dette fungerer. Vi er kanskje litt strenge, men det er viktig å ha noen bestemte regler for å få kommunen til å forplikte seg til etiske innkjøp, mener hun.

Butikkinnehaver Per Persson er fornøyd med at kundene bevisst handler Fairtrade-produkter hos han. Foto: Heidi Gjestad

Ildsjel i styringsgruppa

Journalen møter Per Persson, innehaver av Friends Fair Trade i Oslo. Butikken har med sine over 500 varer Skandinavias største utvalg av Fairtrade-produkter. Han har i flere år kjempet for å forbedre utvalget i butikkhyllene, og for å redusere importavgiften på varene.

- Oslo lå an til å bli verdens første Fairtrade-hovedstad i 2006, men politikerne har brukt alt for lang tid, mener Persson, og legger til:

- Men nå skjer det tydeligvis ting, og jeg har blitt invitert av finansbyråd Kristin Vinje til å sitte i styringsgruppa. Jeg gleder meg til å sette i gang den 18. november, sier en spent Persson som lever av kunder som ser viktigheten av å handle Fairtrade-varer.

Fakta om Fairtrade:

- Fairtrade fremmer bærekraftig utvikling i fattige land.

- Fairtrade sørger for tryggere sosiale forhold og bedre arbeidsvilkår for de over en million småprodusentene og arbeiderne i Afrika, Asia og Latin-Amerika.

- Symbolet betyr at en uavhengig tredjepart har kontrollert at det er betalt en rettferdig råvarepris.

- Norge har per dags dato 27 Fairtrade-kommuner.

- Norges mest solgte Fairtrade-produkt er roser, etterfulgt av kaffe.

Kilde: Fairtrade.no

Emneord: