Populært treningstilbud

Helseforum for kvinner skiller seg ut i mengden av treningssentre. Nå trenger de støtte for å utvide lokalene og ansette flere.
Tirsdag, 22 februar, 2011 - 13:45


- Dette er et helsekvalifiseringssenter som forebygger og rehabiliterer helseplager gjennom egeninnsats. Målet er å bedre kvinners helse, få flere ut i jobb og skape større deltagelse i samfunnet, sier organisasjonsleder Zeynep Karagøz.

Hun forteller at mange kvinner føler seg ukomfortable på vanlige treningssentre, derfor startet hun Helseforum for kvinner  i 2000.

- Det er stor pågang av kvinner som vil trene, men vi har ikke kapasitet eller plass til å holde åpent så mye som vi ønsker. I løpet av våren vil vi søke støtte fra Helsedirektoratet og Helse- og omsorgsdepartementet for 2011, og fra Oslo kommune  for 2012, forklarer Zeynep.

Håper på mer støtte

Helseforum for kvinner er organisasjonsarbeid. Det vil si en usikker situasjon som gjør det vanskelig å planlegge mange år av gangen.

Senteret har i flere år fått avgjørende tilskudd fra Oslo kommune, i tillegg ga Staten en betydelig sum gjennom Helse- og omsorgsdepartementet i 2010.

- Nå trenger vi større lokaler og håper det kan åpne seg en mulighet i tiden som kommer, sier organisasjonsleder Zeynep.

Bente Arnesen er rådgiver i Helse- og velferdsetaten i Oslo kommune. Hun forteller at årsaken til at Helseforum for kvinner har fått mye støtte fra både kommune og stat er at myndighetene ser betydningen av senteret.

- Vårt inntrykk er at brukerne er godt fornøyde med tilbudet og at senteret drives godt, sier hun.

I Oslo kommune er det politikerne som avgjør hvem som skal få denne typen tilskudd og hvor mye.

- Det er ingenting som tilsier at tilskuddsordningen vil bli endret, men som sagt er det politikerne som avgjør, forteller Arnesen.

Populært

Garderoben er full av tjukke vinterjakker og sko i alle størrelser, det er torsdag formiddag og mange er allerede godt i gang med dagens trening.

Bak disken i resepsjonen sitter Kaja Ndimande og tar imot treningsglade kvinner med forskjellige aldre og kulturelle bakgrunn. Noen skal være med på aerobic, andre skal trene styrke eller ta en økt på tredemølla.

- Zumba er absolutt mest populært av gruppetimene, ellers er det mye kø på tredemøllene. Vi har innført venteliste og køsystem hvor hver enkelt må holde seg til 20 minutter om gangen, forklarer hun.

Helseforum for kvinner samarbeider med forskjellige instanser i samfunnet og jobber blant annet  med Seif, Selvhjelp for innvandrere og flyktninger.

Egen senterlege

Medlemmene ved senteret kommer fra forskjellige livssituasjoner, og for mange er det viktig at det kun er kvinner tilstede når de skal trene. En hvit gardin skiller derfor treningslokalet fra resepsjonen, slik at medlemmene kan trene uforstyrret.

Intesar Al Atabi er lege og har jobbet tre år ved senteret. Hun hjelper til med kostholdsveiledning og formidler også kontakt med fastlege om det trengs.

- Mange av medlemmene sliter med overvekt, høyt blodtrykk og sukkersyke. Trening og riktig kosthold kan hjelpe veldig mange ut av sykdom. Noen har faktisk redusert eller sluttet helt med medisiner etter at de begynte her, sier hun med et smil.

Barnepass og kantine

Helseforum for kvinner har barnepass og veiledning inkludert i medlemskapet, i tillegg til kantine hvor de kan spise før og etter trening.

En liten jente venter på at mamma skal bli ferdig på aerobic. Foto: Marte Gjærde

Det knaser i knekkebrød og samtaler høres på forskjellige språk og dialekter. Rundt tolv damer sitter samlet ved bordene og spiser etter dagens økt.

Jamile Almorabit er ferdig med treningen og tar seg tid til en matbit før hun skal hjem.

- Før var jeg plaget med smerter i knær og rygg, men har merket stor bedring etter at jeg begynte her. Nå trener jeg tre til fire ganger i uka og merker at det også gjør noe med humøret, sier hun.

Emneord: