Skiteknikk for alle penga

Kunnskap om langrenn gir deg sosial status.
Tirsdag, 1 februar, 2011 - 15:22


Det er siste dag i januar, og mørket er i ferd med å senke seg over Øvresetertjern. Instruktør Rolf Albrigtsen fra Skiforeningen legger et tynt lag med lilla voks på skiene sine, og gjør seg klar til kveldens teknikkurs. 50 voksne mennesker dukker snart opp for å få nye tips og råd for å komme seg fortere fram i skiløypene. Albrigtsen er instruktør på Skiforeningens kurs for tredje vinter på rad.

- Interessen for teknikkurs har eksplodert, forteller Albrigtsen, mens han finpusser skismøringen.

Skiforeningen har tilbudt skikurs for alle aldre i mange år, men denne vinteren tilbyr de flere kurs enn noen gang. Det er spesielt blant voksne at økningen er størst.

- Jeg får hele tiden forespørsler om å holde nye kurs, sier Albrigtsen.

Skiforeningen utdanner egne instruktører, men nå er det så stor pågang at de sliter med å ha nok instruktører for å oppfylle interessen.

Klare for innsats

Kursdeltakerne har kommet susende ned til møteplassen fra alle kanter. Det knitrer i snøen når de tripper ivrig på plass.

- Er dere klare for dagens økt?

Albrigtsen har samlet gruppen på ti som han skal instruere denne mandagskvelden.

May B. Langhelle (46) er med på kurset for andre år på rad. Hun hadde ikke gått på ski på 20 år, og kunne ikke noe skiteknikk fra før.

- Det ser så fantastisk ut med de som går så fort, også må jeg jo klare å holde følge med småguttene mine, sier hun med et smil om munnen.

May B. Langhelle. Foto: Anette Ramstad

Hun er sammen med en venninne på kurset, men ingen av de andre i gruppen til Albrigtesen kjente hverandre fra før. Dette er kveld nummer tre, og nest siste gang for denne gruppen.

Fire andre instruktører og alle deltakerne er på plass, og mørket har akkurat rukket å senke seg. Deltakerne hilser på hverandre før de suser nedover bakken, og inn i skogen til lysløypa. Nede i løypene kommer det skiløpere fra alle kanter. En flokk med barn i gule vester blir geleidet rolig forbi av en ivrig mamma. Oslofolk er flinke på å bruke marka. På en god helg er det 250 000 som benytter seg av løypene. 

Trendy

Alle deltakerne på kurset er medlem av Skiforeningen. De har i mange år hatt en jevn medlemsmasse på 50 000 medlemmer, men i 2010 økte medlemstallet til 60 000. Kommunikasjonssjef i Skiforeningen Mette Øinæs Habberstad kan fortelle at økningen av antall medlemmer fortsetter. I januar i år er det allerede 5000 flere medlemmer sammenlignet med samme måned i fjor.

-  Det å være i aktivitet utendørs er veldig in. Det er med på å gi sosial kapital i dagens samfunn, sier Øinæs Habberstad.

Sosialantropolog Gunn-Helen Øye forklarer at nordmenn setter norske, kulturelle verdier veldig høyt. Sammen med helsebølgen som har pågått de siste ti årene, har aktivitet utendørs gitt høy status.

- Alle mennesker ønsker å statuere at de har kunnskap, og dette viser de gjennom et høyt nivå og flott utstyr. Slike trender smitter fort, og plutselig er det det alle på jobben snakker om. Å være med på et teknikkurs er en god hjelp på veien. Henger du deg ikke med på bølgen, er det lett å falle utenfor, forklarer Øye.

Det er tydelig at langrenn har blitt en av de største samtaleemnene i mange bedrifter i Oslo. Instrukør Albrigtsen forteller at han har holdt private kurs for for eksempel Shell og OBOS. Noen bedrifter arrangerer også egne helger hvor skiteknikk er i fokus. Da sponser bedriften mange av kostnadene.

Birken

- Len dere godt fremover, stram magen og skyv ifra, forklarer Albrigtsen, mens han demonstrerer hvordan man skal utføre et perfekt staketak.

Kristian Grøsland (30) har fått opp varmen og pigger ivrig frem og tilbake. Det er ikke lett å finne riktig teknikk, men Kristian biter tenna sammen og har fått opp tempo. Han og noen kompiser har utfordret hverandre, og de skal gå Birken senere i vinter. For å nå målet sitt om å ta merket, fant han ut at det var lurt å melde seg på et teknikkurs. Det er ingen tvil om at det gir status i gjengen å gå fort på ski.

 Instruktør Rolf Albrigtsen liker å spre skiglede. Foto: Anette Ramstad

De andre mennene på gruppen til Albrigtsen er også i 30-årsalderen. De fleste av dem skal gå et renn i løpet av vinteren, og Birken er kanskje det mest populære. Alle deltakerne er enige i at trenden om å bevege seg ute i naturen er positiv.

Neste øvelse på programmet utføres uten staver. Deltagerne bøyer knærne og skyver godt i fra. Det krever pågangsmot for å komme seg opp den bratte bakken bare med benkraft. Hodelyktene har kommet på, slik at de skal klare å komme seg helskinnet ned den bratte bakken som ligger utenfor lyset fra lyktestolpene.

- Jeg føler nesten at jeg danser Zumba! En av de kvinnelige deltakerne smiler bredt.

Hoftene må svinges fra side til side for at man skal klare å komme seg opp bakken.

Det er mye å tenke på; både tyngdeoverføring, rytme og flyt. Men stemningen er på topp på teknikkurset, og deltakerne smiler fra øre til øre når teknikken begynner å sitte. Det er ikke noe tvil om at det er verdt alle penga, og skigleden er stor blant løperne i Nordmarka denne mandagskvelden.

 

Disse aktørene tilbyr også teknikkkurs for voksne:

Bull ski og kajakk

Mislukern

Teknikk-kurs på dvd med Skofterud, Næss og Mundal

Emneord: