Frp: Politiet frykter forandring

Fremskrittspartiet og Høyres forslag om å innføre kommunalt politi i Oslo har møtt sterk motstand fra politiets forbundsledere.
Onsdag, 7 september, 2011 - 15:16


- Jeg tror Arne Johannessen bare er engstelig for noe nytt, og at alt automatisk blir mye vanskeligere fordi det er en ny ting som foreslås, sier FrPs 8. bystyrekandidat, Aina Stenersen om lederen i Politiets Fellesforbund.

Trygghet i Oslos gater er en av FrPs viktigste saker i kommunevalget 12. september. Til tross for gjentatte advarsler fra politiet er FrP overbevist om at innføring av et kommunalt finansiert politikorps vil være den beste løsningen mot småkriminalitet.

Les også:
Vil ha eget Oslo-politi

Stenersen påpeker at innbyggerne i Oslo ikke føler seg trygge. Innføringen av et synlig, bystyrt ordenspoliti vil gå godt med den eskisterende styrken og virke betryggende og forebyggende.

Prinsippsak

- Dette er selvfølgelig helt feil, svarer Johannessen. Han mener dette ikke handler om frykt for noe nytt og sier det er flere grunner til at løsningen er dårlig. Først og fremst mener han at statlig finansiering og kontroll av politiet er et sentralt prinsipp i velferdsstaten.

- Jeg vil advare sterkt imot å ta i bruk enkle løsninger som allerede er prøvd ut i andre land med dårlige resultater, fortsetter Johannessen.

Han viser til land som Spania, Italia og Belgia som nå går i motsatt retning og jobber for å samle politiet under en ledelse. Grunnen til dette er at effektiviteten og samhandlingen i den delte politistyrken svikter.

Mer byråkrati

FrPs kandidat mener resultatene ikke er entydige. Selv viser hun til vekterordningen som ble prøvd ut langs Akerselva i 2009, tidligere omtalt av NRK. Prøveordningen førte til mindre bråk og narkohandel i området. Bystyret ble derfor enige om å fortsette denne i år. Ved å satse 200 millioner kroner på kommunalpolitiet vil FrP og Høyre videreføre denne suksessen på større skala for hele året.

- De undervurderer likevel de praktiske problemene. To politisystemer vil bare føre til mer byråkrati, og er det en ting vi ikke trenger mer av her i landet er det nettopp det. Det er nok utfordringer med ett system, fortsetter Johannessen.

Naturlig med uenighet

Politimester Anstein Gjengedal og Sigve Bolstad i Oslos politiforening gikk i følge VG og Dagsavisen i fjor ut mot forslaget, men det mener Stenersen er helt uproblematisk.

- Det er ikke alt Fremskrittspartiet er enig med politiet i, og at det er enkeltsaker hvor de er uenige med oss vil være helt naturlig. Vi ønsker å fornye politiet også. Kanskje Bolstad ombestemmer seg når han ser at det fungerer. Uansett vil vi kjempe til vi blir blå i ansiktet for å få gjennom vår politikk, sier hun.

På spørsmål om hvorvidt FrP ignorerer advarslene for å ha en løsning på problemet inn mot valget, svarte Johannessen følgende:

- Det er typisk at politikerne nå i sluttspurten blir mer og mer kreative. Medieoppslutning  er en viktig del av valgkampen. Jeg er derimot ikke i tvil om at FrP har gode intensjoner og ønsker trygghet for folket, men de bør heller fokusere på å få ferdigutdannede politifolk ut i jobb.

 

Emneord: