Hele verden fulgte fengslingsmøtet

Mange ønsket å se Behring Breivik etter 16 uker i isolasjon. Blant de oppmøtte var en georgisk TV-stasjon.

Nyhetsreporteren Ketevan Ardava fra Georgian Public Broadcasting dekker dagens fengslingsmøte.

I Georgia har terroren på Utøya fått ekstra stor plass i nyhetsbildet. På AUFs sommerleir var det to jenter fra en georgisk arbeiderbevegelse. Bare én av jentene kom hjem i live.

- Mange stiller spørsmål rundt politiets innsats, og synes de var alt for sent på plass på Utøya. Georgierne mener mange liv kunne vært spart dersom helikopteret hadde blitt brukt, forteller Ardava.

Kameramannen Devid Pirumashvili forklarer at georgierne stusser over at norske politimenn er ubevæpnet, og at det tok lang tid før de fikk tak i våpnene de trengte. Han tror også at antallet drepte ville vært lavere dersom Norge hadde vært bedre trent med å håndtere lignede saker.

- Kanskje ble det at Norge var kjent som Europas fredeligste land deres forbannelse. Nordmennene trodde vel ikke at noe slikt kunne skje i deres land, skyter Ardava inn.

Var ikke plass til alle

Hele 550 personer har valgt å følge fengslingsmøtet, enten fra hovedsalen eller de fire salene der fengslingsmøtet blir overført på storskjerm denne formiddgen. Det forteller Irene Ramm, informasjonsjef i Oslo tinghus til Journalen.

I sal R250 skal videooverføring fra fengslingsmøtet straks starte. Mange av de fremmøtte er unge mennesker, boblejakka sitter fortsatt på hos noen. Stemningen er trykket. Når lyset dempes 15 minutter før fengslingsmøtet skal begynne blir det helt stille.

To av dem som har valgt å ta turen til Oslo tinghus i formiddag er ungdommene Gökhan Özcan Erdogan og Stian Elstad Andersen. De forteller at de ikke er direkte berørt av terroren, men likevel følte det var riktig å få med seg dagens fengslingsmøte.

- Jeg har fulgt med på saken og har lyst til å se hvordan Anders Behring Breivik oppfører seg etter så mange uker i isolasjon. Dessuten er jeg her for å vise medfølelse ovenfor ofrene, sier Erdogan.

Det var flere som ikke fikk plass under fengslingsmøtet. Nadia Ramstad og venninnen Carina Sørli var de siste som ikke ble sluppet inn for å overvære videooverføringen.

- Utrolig kjipt å ikke få plass. Jeg hadde håpet på å få se og høre terroristen i dag, sier Ramstad.

Vil ikke gi Breivik en talerstol

Også SOS Rasisme hadde møtt opp utenfor tinghuset. De ville vise sin avsky mot terrorhandlingene, og samtidig demonstrere mot at fengslingsmøtet i dag gikk for åpne dører.

- Vårt budskap her i dag er at sammen er vi sterkere uten våpen enn hva denne mannen er med våpen. SOS Rasisme mener Breivik ikke bør få forklare sine motiv og handlinger her i dag. Vi er ikke interessert i slike synspunkter, sier Jan Erik Skretteberg i SOS Rasisme.

Han legger til at ikke har noen interesse i å overvære fengslingsmøtet, men at han forstår de etterlattes behov for å se gjerningsmannen få sin straff.