- Straffen ville blitt strengere hvis de voldtok i dag

Aktor la ned påstand om tre og to års fengsel mot to menn som denne uken står tiltalt for voldtekt i Oslo tingrett. De er blant de siste som kan bli dømt etter den gamle straffeloven.
Torsdag, 23 februar, 2012 - 08:05


I mai 2009 ble en kvinne funnet på en bensinstasjon i Oslo. Hun forklarte da at hun var blitt voldtatt av to menn i en leilighet i nærheten.

Rettssaken mot de to som er tiltalt for å ha voldtatt kvinnen går denne uken i Oslo tingrett. Statsadvokat Nina Harboe Jensen Søndersrød er aktor i saken. Hun forteller at dersom de to tiltalte blir dømt, vil de bli blant de siste som dømmes etter den gamle straffeloven.

- 25. juni 2010 trådte en endring i straffeloven i kraft, som er basert på tanken om at straffen for voldtekt stadig skal gå opp. Det betyr at alle voldtekter utført etter dette har strengere strafferamme, sier Søndersrød.

Søndersrød har lagt ned påstand om henholdsvis tre og to års fengsel for de to mennene, fordi de ikke kan straffes etter den nye straffeloven for voldtektsforbrytelser. Den nye straffeloven hever strafferammene for voldtekt til fem år, under spesielle omstendigheter til åtte år.

- Dersom voldtekten var blitt utført i 2012 ville de fått strengere straffer, sier hun.


Se Journalens videoinnslag her!

Rettssaken i Oslo tinghus gikk i sal 317 forrige uke, og dommen er forventet å falle i løpet av uken. Foto: Astrid-Helen Holm

Nachspiel-voldtekt

Voldtekten de to mennene er siktet for skal ha skjedd i en leilighet i Oslo sentrum.

- De to skal ha møtt den fornærmede kvinnen ute på byen. De skal ha fått en god tone, og kvinnen valgte å bli med de to hjem på nachspiel. Her skal den ene av de siktede ha voldtatt kvinnen, mens den andre skal ha slått henne i hodet. Kvinnen har forklart at hun ble utsatt for flere seksuelle overgrep i leiligheten, sier Søndersrød.

Deretter ble kvinnen med de to mennene ut av leiligheten igjen. Da de kom til en bensinstasjon klarte hun å be betjeningen om hjelp.

- En av de tiltalte er tiltalt for voldtekt, mens den andre er tiltalt for medvirkning til voldtekt, sier Søndersrød.

I Oslo tinghus vil dommen falle i løpet av uken for de to mennene som er tilalt for voldtekt og medvirkning til voldtekt av en kvinne i 2009. Foto: Astrid-Helen Holm

Benekter forholdet

Mannen som er siktet for voldtekten benekter at hendelsen har funnet sted. Det sier hans forsvarer, Stian Mæland.

- Han stiller seg helt uforstående til anklagene og mener dette aldri har skjedd, sier han.

Dommen var forventet å falle torsdag forrige uke, men da Journalen tar kontakt med ham tirsdag, sier han at de ennå ikke har mottatt dommen.

- Vi forventer å få dommen i løpet av uken, sier advokat Mæland.

 

 

(Radioreporter: Margrethe Håland Solheim)

 

Advokat Stian Mæland (t.h.) er forsvareren til en av de to mennene som er tiltalt for voldtekt. Foto: Astrid-Helen Holm

 

 

Emneord: