Familien svetter med Yngvar

Det er vanskelig å finne tid til trening i en travel hverdag. På Tåsen trener foreldre og barn sammen hver søndag morgen.
Mandag, 23 april, 2012 - 15:49


Over 30 personer har valgt å være med på familietrening med Yngvar Andersen, kjent fra programmet Puls på NRK1, sist søndag. Han er initiativtakeren til treningen som samler store og små i en offentlig park på Tåsen hver søndag i sommerhalvåret.

- Den aller vanligste grunnen jeg hører til at folk ikke trener, er at de ikke har tid, sier Andersen.

Han mener tidsklemma er en dårlig unnskyldning. 

- Dette er ingen god grunn til å droppe treningen. Med fysisk aktivitet får du bedre utholdenhet og mer overskudd. Du sover også bedre, sier Andersen.

Adrian Rosenløw Eeg (10), Emanuel Longe Grønner (11) og Konrad Haga (11) springer om kapp med de voksne under oppvarmingen. Etterpå er de med på sirkeltrening. Barna ser på dette som en uformell konkuranse med de voksne, og en mulighet til å stifte nye bekjentskaper.

 

Trening på barnas premisser

Professor Yngvar Ommundsen ved Norges Idrettshøyskole (NIH) sier at det er viktig at trening sammen med barn foregår på barnas premisser. Han mener at trening sammen med voksne ikke må komme i tillegg til annen trening. Da kan den totale mengden fort bli for stor, men dersom dette foregår mer som en lek, mener Ommundsen at det er et godt alternativ for mange familier.

- Alle får rørt på seg i en positiv setting, i en gjennomtenkt ramme, sier Ommundsen.

Gevinsten ligger i at voksne og barn for trent gjennom lek. Foto: Siri Vikøren

Positivt å slå treningen sammen

Christine Thune, tidligere leder for treningsavdelingen for NIMI, nå produktsjef for Friskhuset, synes det er positivt hvis slik trening er et økende fenomen.

– Det som er blitt veldig vanlig er at foreldre og barn trener hver for seg, heller enn å tilbringe tid sammen med fysisk aktivitet, sier Thune.

Hun tror et av nøkkelpoengene for voksne er å huske å inkludere barna i den fysiske aktiviteten, og ikke bare kjøre dem til og fra trening. Thune peker på Helsedirektoratets anbefaling om minimun 30 minutter fysisk aktivitet hver dag for voksne, 60 minutter for barn, og mener det er viktig å huske på at fysisk aktivitet ikke trenger bety treningsøkt.

- Aktivitet er så mye mer enn folk tenker over. Deler man opp de 30 minuttene i tre ganger ti minutter, og husker på at å leke aktivt med ungene teller som fysisk aktivitet, er ikke en halvtime hver dag så veldig vanskelig å få til.

Populært

Andersen startet med denne type trening for fem år siden. Han ønsket å få flere av sine venner, kolleger og bekjente til å starte å trene. Den sosiale settingen hvor både voksne og barn trener sammen, er svært viktig for å få flest mulig med, mener han. Det skulle vise seg å være et populært tiltak.

- Det både viktig og hyggelig at barna kan være med. Barna deltar på det de har lyst til og klarer, eller de leker i parken med hverandre, sier han.

Barnevognene med de yngste barna blir parkert under noen trær, mens de litt større barna er med på treningen sammen med de voksne.

- Det kuleste med familitreningen er å slå pappa, sier Konrad Haga.

Yngvar Andersen og kona gir hverandre utfordring i sirkeltreningen, mens datteren Karla leker i bakgrunnen. Foto: Siri Vikøren

Les også:
Fysisk aktivitet hindrer psykiske problemer

Bevisste prioriteringer

Professor Ommundsen ved NIH tror at flere er blitt mer bevisste på sine prioriteringer for at alle i familien skal få tilfredstilt sine behov. Han synes det er fint at lek og trening kan foregå i en samlende sosial setting med andre barn og voksne.

-  Det er ikke alle som passer inn i de sterotype konkurranseidrettene, sier Ommundsen.

Den sure nordavinden gjør at det ikke blir noe sosialt samvær etter treningen i parken på Tåsen denne søndagen. Men alle virker fornøyde med treningen, kanskje spesielt Konrad (11), som slo pappa i spurten under oppvarmingen.

Audio

Emneord: