Ja, vi elsker grunnloven

Mandag formiddag ble planene for grunnlovsjubileet i 2014 for første gang vist frem.
Torsdag, 31 januar, 2013 - 11:45


Fullt pressekorps og en rekke bidragsytere var til stede da Stortinget lanserte jubileets visuelle profil.

Først opp på talerstolen var stortingspresident Dag Terje Andersen som kunne fortelle at grunnlovsjubileet i 2014 skal bli en feiring av fortiden, og en investering av fremtiden. Og skal vi tro han rett, blir hele 2014 en skikkelig folkefest.

– Det vil bli et bredt, folkelig og inkluderende jubileum der hver enste innbygger i Norge inviteres med.

En rekke bidragsytere

Norsk Designråd har fungert som ekstern rådgiver for Stortinget i valget av kommunikasjonsbyrået, oppgaven endte til slutt hos Creuna.

Creuna mener de har utviklet en tydelig, varm og inkluderende jubileumsidentitet. Profilen er utviklet med barn og unge som hovedmålgruppe.

– Gjennom et ungdommelig og fremtidsrettet uttrykk håper vi å engasjere bredt, skape nysgjerrighet og stimulere alle til en feiring av Grunnlovens betydning, sier Dag Terje Andersen.

Se videoen fra pressevisningen

 

Ungdommelig design

– Profilen har et ungdommelig preg og er fremtidsrettet. Hjertet i symbolet er i tråd med hvordan dagens barn og unge uttrykker seg på SMS og i sosiale medier, skriver Creuna i sin pressemelding.

Samtidig skal designet vise til nasjonalsangen og fargene i flagget. Creuna, representert av deres konsernsjef Arne Hjeltnes, mente fargebruken assosierte til den norske følelsen, uten å bli for nasjonalistisk.

Se grunnlovsjubileets profilfilm hos Vimeo

Satser på ungdommen

Til stede var også ungdommer fra Eidsvoll videregående skole, som hadde blitt valgt ut til å representere norsk ungdom i forbindelse med jubileet. Blant disse var 17 år gamle Dennis Kristoffer Hoel. Han stod på talerstolen og fortalte om sitt syn på grunnloven og dens innflytelse på Norge i dag. Han er spesielt opptatt av rettsikkerheten og ytringsfriheten her i landet.

Hoel synes det har vært en stor opplevelse å få være med på utformingen av grunnlovsjubileet

– At det i det hele tatt er slik at jeg som 17-åring får komme og snakke her på Stortinget, sier mye. Det har vært mye nerver, men alt i alt veldig gøy, sier Hoel.

En rekke arrangementer

I tillegg til kampanjen med blant annet nettside, ulike plakater og en mobilapp, vil 200-årsfeiring av grunnloven huse mange ulike arrangementer. Feiringen går av stabelen 16. Februar med nyåpning av Eidsvollsbygningen, og etter det, vil det gå kast i kast, med små og store arrangementer rundt om i hele Norge.

Ikke overraskende vil det største arrangementet bli på selveste 17. Mai ved Eidsvollsbygningen. Denne feiringen vil også bli det offisielle hovedarrangementet for hele jubileet.

 

Offesielt program for jubileet

14. januar - Kieltraktaten markeres

16. februar - Offisiell åpning av jubileet

25. februar - Bededagsgudstjenester

11. april - Ungdomsparlament i Rikssalen

17. mai - Stort jubileumsarrangement

14. august - Mossekonvensjonen feires

7. oktober - Stortinget feirer 200 års virksomhet

4. november - Jubileumsmøte i Stortinget

Emneord: