Riverside-ungdommene føler seg trygge på Grønland

Er Grønland like ille som trygghetskartet tilsier?
Mandag, 25 februar, 2013 - 14:18


På aftenposten.no sitt interaktive trygghetskart kommer områdene rundt Jernbanetorget, Grønland og Brugata dårligst ut. Her ligger varseltrekantene tett i tett.

Flertallet av kommentarene er like, og nevner dopsalg som et hovedproblem. Politiet opplyser at volden og kriminaliteten i Oslo sentrum hovedsaklig foregår i forbindelse med utelivet. Journalen bestemte seg for å finne ut om det dårlige ryktet Grønland har fått er b erettiga. Turen gikk derfor til ungdommsklubben Riverside, som ligger nærmest alene langs Akerselva. Hva tenker ungdommene om situasjonen i nærmiljøet?

Elvelangs

Foto: Timo/Flickr

En kald ettermiddag er det få folk ute langs den isdekka Akerselva. I dag er dette fuglenes tumleplass.

I halvmørket under brua tusler noen ungdommer omkring. Andre holder stø kurs mot glassbygget nesten rett under brua. Der ligger Riverside ungdomsklubb, et kommunalt fritidstilbud til unge i alderen 15 til 22.
 

For å komme inn må gjestene ringe på, og bli sluppet inn av resepsjonsvakten. Vel innafor møter vi noen ungdommer som er kommet for å bruke internett og skravle med venner og ansatte.

Status quo

Mens kaffemaskina jobber i bakgrunnen jakter vi noen som kan hjelpe oss å forstå hvorfor så mange ser på nettopp Grønland som et av Oslos farligste områder. Brukerne av Riverside oppholder seg mye i sentrum, og selv om de kanskje bor andre steder i byen, tilbringer flere av dem mye tid på Grønland.

Svarene deres på Journalens spørsmål passer med politets statistikk som sier at ni av ti føler seg trygge på steder de kjenner godt. Men alt er ikke idyll likevel.

På spørsmål om Riverside-ungdommene føler seg trygge på Grønland svarer de fleste ja, selv om det kjøpes og selges narkotika rett utafor.

 

Ukjente steder skremmer

Ria Javed, miljøterapeuten på Riverside sier at hun av og til føler seg utrygg på nye steder. Hun nevner blant annet t-banestasjonen på Romsås. Hun sier at det mest sannsynlig er fordi hun ikke kjenner området. Politiets spørreundersøkelse baserer seg på at folk bare kommenterer hjemområdet sitt.

 

Emneord: