Rusmiljøet reagerer på utesovingforbud

De nye politivedtektene vil ramme de svakeste, mener Bymisjonen og Frelsesarmeen. Rusmisbrukerne selv tror ikke forslaget vil fungere etter hensikten.
Tirsdag, 26 februar, 2013 - 15:02


Utenfor Kirkens Bymisjons kafé «Møtestedet» i Oslo står noen hutrende sjeler og småprater i vinterkulda. Flere av dem har flere tiårs fartstid i rusmiljøet, og har klare tanker om et forslag fra politiet til nye politivedtekter – at det skal bli forbudt å sove ute.

- Det kommer aldri til å funke, sier Reidar (43). Han er oppgitt over politiets løsning, som han mener er å «jage narkomane og andre som sliter rundt i Oslo».

- Ruspolitikken har vært det samme i dette landet siden 60-tallet. Det funker ikke å jage folk, de blir ikke mindre narkomane eller uteliggere av det, legger han til.

Selv hevder han at tusenvis av folk sover ute i Oslo, og at det vil være en umulig oppgave for politiet å forhindre det.

- Åpenbart retta mot romfolket

Flere av vennene hans er enige, men noen av dem mener det er bra at politiet prøver å ta grep mot romfolket.

- Dette tiltaket er åpenbart retta mot romfolket. De forsøpler og er til sjenanse for veldig mange i Oslo, og ødelegger for oss andre. Det er bra at politiet griper inn mot dem, forteller en av Reidars kamerater, som foretrekker å være anonym.

Romfolket benytter seg også av Bymisjonens kafétilbud, og Bymisjonen har i sin høringsuttalelse skrevet at de mener vedtektsforslagene er diskriminerende.

«Rom nevnes ikke, likevel er det liten tvil om at det er tilreisende rom fra Romania byrådet særlig ønsker å redusere gjennom de foreslåtte endringene. Det gjør det relevant å spørre om ikke lovforslaget legger opp til en ulovlig indirekte diskriminering.»

Politiet: En presisering

Politiet på sin side sier at forslaget ikke er en innskjerping, men heller presiserer dagens lovverk når det gjelder å sove ute. Hovedforskjellen er at det i de nye vedtektene står det at folk må søke både til politiet og kommunen, og at vedtekten spesifiserer at også soving under broer og i biler er forbudt.

Ifølge politiet har de også tidligere tolket den gamle vedtekten slik at disse tingene faller under den, men de har valgt å presisere det i den nye. Dermed innebærer dette et totalforbud i større grad enn før.

De benekter også at forslaget er diskriminerende.

- Vi vil følge opp en slik vedtekt ved å gripe inn mot de som overnatter ute som er til sjenanse for andre. Uavhengig av etnisk opprinnelse, sier politiadvokat Kai Spurkeland ved Oslo politidistrikt.

Han sier at mange av dem som sover ute ikke plager noen, men at noen gjør det. Det er dem politiet vil gripe inn mot.

Frelsesarmeen har også uttalt seg negative til forslaget, og mener ikke politiets forklaring er god nok.

- Etter denne vedtekten kan de gå etter alle som sover ute. Det står ikke noe spesifikt om sjenanse for andre, sier leder for Frelsesarmeens rusarbeid Knut Haugsvær.

Journalen har spurt tilfeldige Osloborgere hva de mener om forslaget. Se reaksjoner her:

Emneord: