Hvorfor stinker det i Oslo?

Bikkjene får skylda, men hvorfor lukter det egentlig dritt om våren?
Torsdag, 4 april, 2013 - 13:47


Det er vår i et av Oslos mest trafikkerte veikryss, Alexander Kiellands plass. Sola skinner og snøen smelter. Våren bringer solbriller og småsko fram igjen, men noe ødelegger idyllen: lukta er uutholdelig.

Mange har ulike teorier om drittlukta som sprer seg i Oslos gater på denne tiden av året. På mange nettfora debatteres det om hvor eimen kommer fra. På kvinneguiden.no skriver noen at “det er fordi sigøynerne driter i buskene”, mens andre mener hundene og deres eiere er syndebukkene.

 VårtegnWilliam og Jan Erik sitter midt i stanken, og irriterer seg over den rivende lukta. Foto: Åsta Hoem Hagen

– Skyt småhundene

Willy Opsanger skylder også på de firbente. Sammen med Jan Erik Guldbrandsen nyter han sola i den lille parken på Alexander Kiellands plass, men lukten irriterer dem.

– Det er hundebæsjen, og det lukter lik, sier Opsanger.

Han har en klar løsning på problemet: skyt småhundene.

Gulbrandsen er enig i at stanken er fæl, men mener man ikke kan skylde på hundene og deres eiere.

– Det er gresset. Det er vår og snøen smelter, sier han.

Smørsyre og sauerkraut

Lars Bakken, professor i jordmikrobiologi ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, forteller at fenomenet er helt naturlig, og er verken hunde- eller menneskeskapt.

– Jeg tror nok denne lukta skyldes smørsyren, sier han.

Bakken forklarer at planterøttene kan få frostskader når de ligger frosset under jorda, og at det da kan lekke ut stoffer som egentlig skulle holdt seg inne i planten. Når disse stoffene har brukt opp oksygenet under snøen, begynner de å gjære, og smørsyrebakterier dannes.

– Det er nesten som å lage sauerkraut, sier Bakken.

Søppel og luktPå Alexander Kiellands plass er lukta spesielt fremtredende. Noen etterlyser flere søppelkopper som denne. Foto: Åsta Hoem HagenFlere måneder med stank

– Man kan se på det som en tidsinnstilt bombe. Når snøen smelter, så slippes gassene ut, og lukta er et faktum.

Professoren sammenligner den med råtne poteter, og forklarer at stanken kan vare i flere måneder. Han sier likevel at folk ikke trenger å bekymre seg. Det er lite de kan gjøre med saken. Han utelukker heller ikke at hundebæsjen kan ha noe med lukta å gjøre.

Den har ligget under isen i flere måneder, og når den tiner opp vil den lukte. Råttent løv og planterester under snøen kan også skape lukt under snøsmeltinga.

Hundebæsjen skal fjernes

Bymiljøetaten i Oslo setter snart i gang med vårrengjøringen. Nå som påsken er over, skal gatene spyles og feies. De har ingen spesielle rutiner for å fjerne vond lukt, men hundebæsj og annet avfall skal ryddes vekk fra gatene.

– Vi får desverre ikke gjort noe med lukta, det er nok vanlig forråtnelseslukt som kommer om våren, sier Joakim Hjertum fra Bymiljøetaten.

 

Folk på gata på Alexander Kiellands plass har i alle fall en klar oppfordring til alle hundeeiere: plukk opp dritten!

Emneord: