Flyktningleir på Stortorvet gjør inntrykk

Leger Uten Grenser har rekonstruert en flyktningleir i en omstreifende trailervogn som nå står i Oslo sentrum.
Onsdag, 30 oktober, 2013 - 15:11


På Stortorvet står en trailertilhenger. Med bilder av flyktningleirer og påskriften: “Oppdrag: Redde Liv”, er dette en del av vervekampanjen til Leger Uten Grenser.

På innsiden finner man bilder og gjenstander fra flyktningleirer. Hun forteller at det er veldig fjernt å se forholdene flyktninger lever under.

– Det står i kontrast til mitt liv i hvert fall, sier Siv Stensland (22).

Siv og venninnen Ingeborg Tonstad (24) gikk gjennom den fiktive flyktingleiren. Guidet av en 13 minutter lang lydguid, ble de fortalt hvilke deler av flyktningleiren de var i.

Tonstad forteller at det spesielt gjorde inntrykk på henne mot slutten, da lydguiden spurte hvordan hun ville forholde seg til dette.

– Da følte jeg på det. Jeg kan reise hjem og ikke tenke mer over det, eller gjøre noe med det. Jeg føler meg litt utilstrekkelig, forteller Ingeborg Tonstad.

Gråt og løp ut

Linnea Kettel (25) er prosjektkoordinator for kampanjen.

– Vi har fått gode tilbakemeldinger og sterke tilbakemeldinger. Folk har begynt å gråte, forteller Kettel.Norges frontlinjeUtenfor leiren står Unza Rana klar med hodetelefoner til besøkende. Foto: Anniken Aronsen

Maria Hunskaar, Aurora Utvåg og Uzma Rana jobber ved og i traileren, og snakker med folk som går forbi. Rana (bildet) forteller at senest i dag kom det en kvinne som selv var flyktning fra Iran til leiren.

– Hun synes at det var bra at man får vekket sterke følelser i en verden hun føler er litt kald. Hun kjente seg igjen, og var på nippet til å gråte.  Jeg fikk lyst til å gi henne en klem, smiler Rana.

Det er ofte flyktninger og mennesker som har vært i nød som reagerer sterkt på utstillingen.

– Noen har begynt å gråte og løpt ut, fordi de synes det er så sterkt. Andre har ikke villet gå inn i redsel for hvordan de vil reagere. I går var det en som synes det var for teatralsk, forteller Hunskaar.

Ønsker å bevisstgjøre

Trailervognen viser en utstilling som tar en med fra inngangen til en flyktningleir, videre til en helseklinikk, en vannstasjon, en intensivavdeling, koleraavdeling og realistisk inventar og skur som flyktninger oppholder seg i.

Kettel forteller at de kunne vist en hardere virkelighet, men at de har funnet en balanse mellom riktig og for hardt. Det ville skremt bort folk, tror hun.

– Ønsket er å gjøre folk bevisst på hva som skjer. Mediene speiler den vestlige verdenen vi lever i, men det er fort gjort at man blir for opptatt av seg selv. Det vi vil speile er konkrete problemstillinger verden over, sier hun.

Trailervognen har vært i Porsgrunn, Tønsberg, Sarpsborg, Fredrikstad, på Youngstorget og nå Stortorvet.

Kettel vil ikke gå så langt som å kalle folk arrogante. Hun forteller derimot at hun tror nordmenn generelt sett er interesserte, men at det er lett å glemme mennesker i nød i den hverdagen de selv lever.

Oslo sentrumBlandt susende trikker og stressede menn i dress står Leger Uten Grensers rekonstruerte flykningleir. Foto: Anniken AronsenNødhjelp i hele verden

Leger Uten Grenser driver nødhjelpsarbeid på over 60 plasser i verden. Kun ni prosent av omsetningen deres er fra offentlige institusjoner. Det åpner portene for organisasjonen når de skal inn i krigsområder.

– Å alltid være politisk uavhengig skaper jo litt vanskeligheter. Men vi prøver å ikke ta stilling til de politiske eller økonomiske forholdene, heller menneskenes behov, sier hun.

Emneord: