Inviterer til selvhogst og sledekjøring

Martin Berger har drevet med juletreproduksjon på gården Engelsrud i nesten 30 år. Han har over 6000 trær, hvorav 1200 er klare for årets sesong.
Torsdag, 31 oktober, 2013 - 15:12


Til gården kommer mange barnefamilier for å finne det perfekte treet å ta med seg hjem. Martin Berger inviterer folk med ut til plantasjen, som minner om en liten, velstrukturert skog, for å hugge sine egne trær.

– Det er veldig moro å få besøk på gården. Det har jo blitt en opplevelse å dra på gårdsbesøk nå. Spesielt barn synes dette er veldig artig, smiler Berger

Omfattende arbeid for en juletrebonde

I år har Berger nærmere 1200 juletrær klare til å hugges. Disse trærne har stått i jorda mellom 8-10 år, for å få den riktige høyden. Berger har holdt på intensivt i to måneder. med å klippe trærne.

– Jeg planter trærne på våren. I midten av juni kutter jeg toppskuddet. Og på sommeren klipper jeg greinene, former og gjødsler. Deretter må jeg fjerne ugress. I desember jobber jeg cirka i tre uker. Det er sammenlagt cirka tre til fire måneders arbeid i året, kan Berger fortelle om sin arbeidshverdag.

Førjulstrivsel

To uker før jul inviterer han og kona til selvplukk av trær. Da har de hest og slede kjøring og inviterer deretter alle inn i stabburet for å drikke gløgg.

– Det er dette som gjør jobben som juletrebonde så trivelig. Familier kommer hit med sine barn og får en nostalgisk og trivelig førjulsopplevelse, sier Berger

Les mer om selvhogst på Engelsrud gård her.

Folk er nøye med juletreet

Juletrebonden og konaMartin Berger er veldig glad for å ha kona med på laget. (Foto: Dorthe Karlsen)– De siste åra har folk blitt mer selektive på valget av juletre. Fjelledelgranen har i det siste blitt veldig populær, fordi den er fyldig og holder seg lenge. Jeg bruker mye tid på å forme trærne, så de blir pene nok, forteller Berger.

– Fordelen med å hente treet sitt her fremfor å kjøpe det på en bensinstasjon er at er kan en velge mellom 1000 trær, og de er helt ferske.

Selv derimot, har han ikke kastet seg på trenden og er ikke like opptatt av å ha fyldige trær. Kona, Torgunn Hamre Berger, synes ikke at mannen behøvde å vente til etter alle andre har plukket trær, med å hugge deres eget.

– Sønnen min og jeg går og finner et tre like før jul. Vi er ikke så opptatte av å ha trærne så tette, som folk flest, forteller Berger

– Hjemme er det ungene som pynter treet, men i år blir det Torgunn som skal pynte.

Selv kan hun ikke huske sist hun gjorde det, og gleder seg til å få gjør det igjen.

Martin BergerBonde kan være et ensomt yrke, Berger setter derfor veldig pris på besøket som kommer for å hogge sine egne trær til jul. (foto: Dorthe Karlsen)Blir ikke rik

Berger bestemte seg for å starte som juletrebonde, som en supplerende inntekt til den ordinære gårdsdriften.

– Juletrær er noe folk har bruk for, og går aldri av moten. Gårdsbruk er det ikke så mye penger i lengre, sier Berger

Selv om trærne krever mye oppmerksomhet, er det ikke en fulltidsjobb, og det krever at en har en annen inntekt i tillegg. På siden jobber han som anleggsarbeider og leier ut noen lokaler, men nå har han bestemt seg for å trappe ned, og kun drive med juletresalg.

Les også: stort potensial i juletreproduksjon

Erfaren juletrebonde

Berger, eksperten selv, deler gjerne tips om hvordan en skal unngå at trærne drysser, og holder seg lengst mulig.

– Det er lurt å la treet stå i garasjen en stund. Før du tar det med inn, er det lurt å kappe av en liten bit nederst på treet. Det er også lurt å ha litt vann i juletrefoten, og noen anbefaler også sitronbrus som gir sukker til treet.

For å gjøre suksess som juletredyrker, krever det mange års erfaring. Berger har nærmere 30 år på baken, og trærne blir bare bedre og bedre for hvert år.

– Jeg er med i diverse foreninger for treplanting. Vi får kunnskap om å dyrke trær og hvilke trær man skal bruke. Vi reiser også på turer til Danmark og lærer av dem, meddeler Berger.

Ønsker du å lære mer om norske juletrær, klikk her.

 

Se bilder fra Engelsrud gård øverst i saken.

 

Emneord: