Ber innvandrerforeldre ta ansvar

Statsminister Erna Solberg ønsker å mobilisere innvandrerforeldre i kampen mot ransbølgen som herjer Oslo. Senest i går ble en mann i 20-årene ranet ved Vor Frues Hospital i Oslo sentrum.
Mandag, 18 november, 2013 - 11:31

I oktober ble det anmeldt til sammen 120 ran i Oslo. I samme periode ble det registrert 78 ran i København og 63  i Stockholm, ifølge tall fra VG. Dette gjør Oslo til den verste «ranshovedstaden» i Skandinavia.

– Det er i så fall utrolig trist hvis det stemmer, sier statsminister Erna Solberg (H) til Dagsavisen.

Hun understreker at hun ikke kan gå god for tallene.

– Jeg synes oppfordringen som kom nå lokalt fra foreldre om å mobilisere innvandrerforeldre er viktig. Man må slå ned på dette, også fra foreldregenerasjonen i innvandrermiljøet sin side, for å få stoppet denne atferden, sier Solberg.

Frykter rasisme

Hun får støtte fra SV-politiker Akhtar Chaudhry, som mener minoritetsforeldrene må ta dette på alvor.

– De må forstå at det er problemer der ute. Det er barn som er ute og raner, og så skaper de denne skepsisen som i verste fall kan gå over i rasisme, sier Chaudhry til TV 2.

Studenter er ikke redde

I oktober skrev Journalen om den 26 år gamle studenten Maja Engen Holmlund, som ikke er redd for å  bli ranet, selv om hun opplevde at en mann fulgte etter henne på vei hjem en gang.

– Jeg føler meg ganske trygg. Når jeg går hjem holder jeg godt på vesken min og forsøker å holde meg unna utrygge steder, sier hun.

– Raner i grupper

Ragnhild Bjørnebekk, forsker ved Politihøgskolen i Oslo, forteller til VG at ranerne ofte er spenningssøkende og har lav empati.

– De er ofte i grupper, så de inspirerer hverandre. Ran er statusbasert kriminalitet, både fordi en begynner å klatre oppover, men også fordi en får mye oppmerksomhet, sier hun.

Emneord: