Mange vil gi, men ikke alt kommer frem

Etter tyfonen på Filippinene har flere enkeltpersoner startet innsamlingsaksjoner på egenhånd. Til tross for godt pågangsmot sliter noen initiativtakere med å få transportert klærne og utstyret videre.
Mandag, 18 november, 2013 - 15:57


St. Olavs Kirke i Oslo har mottatt et mangfold av klær, sko og annet utstyr i løpet av uka. En av ildsjelene bak innsamlingen er Iwona Hansen.

Hun tok oss med inn i menighetssalen hvor søppelsekker med klær stod stablet i takhøyde. Fem frivillige jenter sorterte helgens doneringer, og er lykkelige over varmen og omtanken  blant alle som har kommet med klær og utstyr.

– Det strømmer på konstant, og det er fantastisk. Likevel er det mange som glemmer at det ligger mye jobb i det å sortere alt som kommer inn, sier frivillige Anne Lynn Gelacio som selv er fra Filippinene.

Jentene oppfordrer alle til å ta en tur innom St. Olav for å hjelpe til dersom man skulle ha litt tid til overs. Containeren kommer til uka, men kirken har vært nødt til å utsette transporten, fordi det er så mange som ønsker å donere.

Bugner av klær

Kirken har fått henvendelser fra flere som har garasjer og loft fulle, men det er så store mengder at det er vanskelig å frakte det på egenhånd. Iwona Hansen beskriver et engasjement uten like.

– Det er trist at ikke alle kan følges opp, for det er så mange som ønsker å hjelpe. Vi skulle gjerne tatt imot alt, men vi har ikke ressurser til å reise landet rundt for å hente alt som er innsamlet, forklarer Iwona Hansen.

Initiativtakerne står på egne bein

Anna Maria Bugaj er en av flere som har et iherdig ønske om å hjelpe de tyfonrammede på Filippinene. På eget initiativ opprettet hun en facebookgruppe der hun oppfordret alle til å samle det de skulle ha til overs av klær og utstyr.

Hun forteller at det er synd de store organisasjonene ikke har mulighet til å hjelpe initiativtakere med transport og organisering.

– Mange ønsker å hjelpe, og sammen har vi utrolig mye klær, tepper og leker. Det er synd vi som ikke bor i storbyene ikke kan sende det vi har samlet.

Røde Kors samler kun penger

Da Anna Maria med god tro henvendte seg til Røde Kors fikk hun tilbakemelding om at de ikke hadde mulighet eller økonomi til å organisere transport av klærne hun hadde samlet inn.

Innsamlingsleder for prosjektet i Røde Kors, Ellen Johnsen forteller at Røde Kors er takknemlige for det yrende initiativet blant enkeltpersoner rundt i landet, men at de samler inn penger, ikke klær.

– Det koster desverre for mye å transportere klær, understreker innsamlingslederen.

 

 

Emneord: