Sniking koster Ruter 60 millioner årlig

Tross utvidede bilettkontroller på kollektivreiser, er det dokumentert en årlig økning i reisende som sniker på bussen.
Mandag, 18 november, 2013 - 15:27


I september gjennomførte Ruter en utvidet billettkontroll på buss, trikk og t-bane.

Vanligvis ligger antall snikere på like under fem prosent, men i denne perioden ble hver tiende busspassasjer tatt uten gyldig billett. Dette til tross for at det samtidig ble laget en omfattende reklamekampanje som skulle informere om billettkontrollene.

– Jeg tror økningen kommer av flere sivilkontrollører enn tidligere, opplyser pressetalsperson i Ruter, Sofie Brun.

Tapte 60 millioner på sniking

Ruter har i gjennomsnitt 300 millioner enkeltreiser i året. Antall snikere har ligget på under fem prosent de siste årene, noe som utgjør 15 millioner enkeltreiser uten billett.

I følge Brun tapte Ruter 100 millioner kroner på sniking i 2012. Dette er et mye høyere tall enn det de får inn i gebyrer ved kontroll, en sum som ligger på 33 millioner kroner. Ruter tapte altså rundt 60 millioner på sniking i 2012.

Flest på bussen

I 2011 og 2012 var det en snikprosent på henholdsvis 3,4 og 3,5 prosent. Hittil i år ligger dette tallet på 4,1 prosent. Sofie Brun vet ikke om økningen skyldes at flere sniker, sett i sammenheng med at det er kommet flere leddbusser, eller fordi kontrollomfanget er blitt større.

Det er flest folk som sniker midt på dagen og på kvelden, og det blir tatt flest uten gyldig billett på bussen.

Emneord: