Full skattekrig i Oslo

Arbeiderpartiet vurderer å øke kommunens inntekter ved å innføre eiendomsskatt. Det vil ikke Frp ha noe av.
Torsdag, 30 oktober, 2014 - 11:26


– Eiendomsskatt er en veldig usosial skatt. Det ordinære skattesystemet tar høyde for personens inntekt, mens eiendomsskatten kun tar hensyn til boligens verdi. Det er ikke nødvendigvis noen sammenheng mellom boligverdi og inntekt, sier Camilla Wilhelmsen, leder i Oslo Fremskrittsparti.

Stridens kjerne er at Oslo kommune har økt sitt låneopptak. Det skyldes den massive befolkningsveksten hovedstaden opplever og at Oslo kommune har en trang økonomi.

Ifølge byrådet må kommunen bygge to nye klasserom i uken de nærmeste årene. Oslo vil vokse med åtte ganger Molde de neste 20 årene. Det blir dyrt.

– Jeg mener at Oslo må øke inntektene sine. Derfor må vi innføre eiendomsskatt for å sikre velferdstilbudene til Oslos borgere. Da tenker jeg blant annet på gode barnehager og mange nok sykehjemsplasser, sier Khamshajiny Gunaratnam, bystyrepolitiker og nestleder i Oslo Arbeiderparti.

– Ikke en usosial skatt

Hun er ikke enig i de Frps påstand om at eiendomsskatten er usosial.

– Jeg sier som sjefsøkonom Harald Magnus Andreassen: Dagens system gjør at mennesker med dyre boliger betaler mindre skatt enn folk med billige boliger. Større lån gir skattefradrag. I tillegg får de over tid en større avkastning på eiendommen sin. Det forstår også Frp, sier Gunaratnam.

Skillet i Oslo-politikken er tydelig: Rødt, SV og De Grønne er for eiendomsskatt. Arbeiderpartiet har ennå ikke konkludert i spørsmålet.

Sterke krefter internt i partiet kjemper for skatten. Programkomiteen kommer tilbake med et helhetlig forslag om få uker.

Dersom Ap går inn for eiendomsskatt, vil det bli innført dersom det borgerlige byrådet taper valget om 10 måneder.

– Det er sjeldent at noen i Arbeiderpartiet er imot eiendomsskatt, men mange er bekymret for hvordan velgerne vil reagere, medgir Gunaratnam.

Vil selge unna

Frp er enig i at kommunen bør ta grep for å øke inntektene sine. De er imidlertid sterkt imot økte skatter.

– Kommunen driver i dag med flere virksomheter som ikke nødvendigvis trenger å drives av en kommune. Vi overfører 80 millioner kroner til Oslo Nye Teater hvert år og vi eier Oslo konserthus. Dette vil vi selge for å øke inntjeningen, sier Wilhelmsen.

Hun er heller ikke fremmed for å la flere private aktører kjøpe kommunale barnehager.

– De private driver veldig godt og kommunen sparer penger. Jeg har ingenting imot private barnehager, sier hun.

Gunaratnam rister på hodet av forslaget.

– Vi jobber i åtte timer, sover i åtte timer og har åtte timer fritid i løpet av et døgn. Å selge unna kultur er en kortsiktig løsning. Det gir dessuten arbeidsplasser, inntekter, avkobling og meningsfull fritid. En av årsakene til Oslos popularitet er kulturtilbudet, sier hun.

Vanskelig dilemma

Et sentralt spørsmål i debatten om eiendomsskatt er hvor bunnfradraget skal settes.

Dilemmaet til Arbeiderpartiet er at et høyt bunnfradrag ikke vil generere nok kroner i kassa, mens en lavt bunnfradrag vil ramme svært mange.

– Personlig mener jeg at fradraget bør være fire millioner kroner. Det vil sikre nok inntekter til å bedre velferdstilbudet i Oslo, sier Gunaratnam.

Selve skatten er på 0,2 promille det første året, og etter hvert økes den til 0,7 promille av boligens verdi.

– Jeg er helt overbevist om at vi får se eksempler på gamle enker med lav pensjon som må selge huset fordi de ikke har råd til å betale flere titalls tusen i eiendomsskatt, sier Wilhelmsen.

Emneord: