Vestkantungdom topper russtatistikk

Nasjonale undersøkelser viser at ungdommer fra vest i Oslo ruser seg mest i landet. Kronikk om ukulturen skaper storm på sosiale medier.
Mandag, 6 oktober, 2014 - 15:03


Ungdomspappa Torkel Brekke publiserte 4.oktober en kronikk på VG, hvor han hevder ungdomskulturen i vest er råtten og foreldrene er dumme som ikke forstår alvoret i det. Kronikken er delt over 23.000 ganger på facebook og skaper stor debatt.

Forsker Tormod Øia sier til VG at Oslos vestkant har utmerket seg med mest fyll og hasjbruk blant de unge. Han har over lang tid forsket på ungdom og rus, og analysert de ferskeste Ungdata-funnene fra Oslo. Øia understreker at Oslo-vest, Bærum og Asker har mer rus, mer alkoholbruk og mer hasjbruk enn andre steder.

Studenter kjenner seg igjen

 

Aurora Haug fra Bærum studerer fysioterapi ved HiOA og kjenner seg igjen i beskrivelsene som har kommet fram i media de siste dagene.

– I mitt miljø startet rusmisbruket allerede i 8. klasse. Det er først og fremst alkohol vi bruker, men jeg vet andre miljøer hvor de ruser seg på for eksempel hasj.

Haug forteller om en kultur hvor det er status å feste, og hvor noen foreldre bidrar til innkjøp av alkohol.

– Jeg har aldri fått hos mine foreldre, men det er andre som får det. Det er status å drikke, fordi det viser at man har penger til å være med.

 aurora.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Medstudent Nora Korpberget kommer fra Østensjø, som ligger øst i Oslo. Hun er enig i at det drikkes mye blant ungdom, men tror  det finnes en vesentlig forskjell på øst og vest.

– Hos oss startet jeg og andre først å drikke på videregående. Det var vanskelig å få tilgang til alkohol før det.

 nora.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Begge er enig om at valg av miljø avgjør omfanget av rusmisbruk.

Ingen ny problematikk

 

Rus blant ungdom på vestkanten er ikke et nytt tema i hovedstaden. Allerede i 2010 la Oslo bystyre fram en rusmelding, hvor det kom fram at ungdom på vestkanten drikker mest i Oslo. Et av tiltakene som ble foreslått da var å følge opp ungdommer som havner på legevakten grunnet høyt alkoholinntak, ved å kontakte foreldrene.

Byrådet sa den gangen at de ønsket å starte opp et tilbud basert på Maria- ungdom-klinikken i Stockholm, som retter seg mot ungdom som er iferd med å utvikle et alvorlig rusproblem.

 

 

 

 

 

Emneord: