Geologisk museum stengt på ubestemt tid

Siste sjanse for å få sett mineralene og fossilene på Geologisk museum på Tøyen blir søndag 26. januar. Da skal utstillingen pakkes ned og flyttes til et helt nytt lager på Økern.
Onsdag, 21 januar, 2015 - 13:41


Riksrevisjonens utredning fra 2008 viste at «i underkant av 70 prosent av de undersøkte enhetene ved Naturhistorisk museum er ikke egnet til oppbevaringsformål. Samlingene er vurdert til å være i relativt dårlig forfatning i over halvparten av de undersøkte enhetene.»

– For vår del er det positivt at samlingene våre får tilfredsstillende lagringsforhold. Dette er en gyllen mulighet til å rehabilitere lokalene og modernisere utstillingene. Vi er selvfølgelig ikke glade for å stenge publikum ute fra halvparten av utstillingen, men planen er å flytte de flotteste geologiske objektene til Zoologisk museum, sier  kommunikasjonsleder ved Naturhistorisk museum Torstein Helleve.

 

Har foreløpig ingen midler til rehabilitering

Naturhistorisk museum er den del av Universitetet i Oslo. Universitetet har foreløpig ikke satt av midler til rehabilitering av Brøggers hus, som huser Geologisk museum, men Naturhistorisk museum har forhåpninger til årets budsjettbehandling. Det er anslått at rehabiliteringen vil koste opp mot 300 millioner kroner.

– Siden museene her i Botanisk hage ligger under Kunnskapsdepartementet, og ikke Kulturdepartementet, mister vi med en gang mange fordeler som andre museer har. Blant annet mister vi gaveforsterkninger og momsfritak. Det sier seg selv, jo lenger vi må vente på rehabiliteringen, jo lenger må vi vente på å åpne igjen, sier Helleve.

 

Ser lyst på gjenåpning av museet

Det forventes at det kan ta opp mot fire år til gjenåpningen av museet, men Helleve er positiv.

– Når vi nå stenger andre etasje på søndag, må vi regne med reduserte besøkstall, men det vi får når vi åpner igjen, blir et veldig, veldig bra tilbud. Naturhistoriske museer rundt i Europa har stengt og pusset opp de siste årene, og disse har sett en tredobling av antall besøkende etter nyåpning.

 

Siste sjanse til å se Ida og dinosaurene på en stund blir søndag 26. januar!

Emneord: