Brenner varder mot oljeboring.

Førstkommende lørdag vil Folkeaksjonen arrangere vardebrenning på Huk.
Torsdag, 19 februar, 2015 - 13:55


Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja ønsker i samarbeid med Naturvernforbundet å advare om at faren for oljeboring i nord ikke er over.

Leder i Folkeaksjonen, Bente Kristine Lorentzen, forteller at markeringen har vært arrangert mange år på rad og at den fortsatt er viktig selv om områdene er fredet i inneværende stortingsperiode.

– Vi ønsker å fokusere på fremtiden i nord, og på hvor mange muligheter det er i disse områdene. Særlig med tanke på arbeid med fornybare ressurser, fiskeri og havbruk.

Oslo

I Oslo vil vardebrenningen foregå på Huk på Bøgday. Folkeaksjonens Oslolag inviterer på sine facebooksider til arrangementet førstkommende lørdag klokka 14:00. Leder for Folkeaksjonens oslolag, Mari Syrrist, forteller det vil bli holdt en appell fra styret i Folkeaksjonen og bli et musikalsk innslag. Videre forteller hun at foruten oppmøte fra miljøvernorganisasjoner ønsker Folkeaksjonen at representanter fra politiske partier vil møte opp.

– Vi har invitert representanter fra partier som støtter vår sak og har fått positive tilbakemeldinger fra representanter i Venstre, men håper også at andre partier vil stille opp. Men vi ønsker primært at folk fra Oslo skal engasjere seg, og ønsker et bredt oppmøte, sier Syrrist.

Fremtidsrettet

Folkeaksjonens leder, Bente Lorentzen, forteller at arrangementet også skal understreke potensialet i nord. Hun viser til en ny rapport gjort for nærings- og fiskeridepartementet i forbindelse med kunnskapsinnhentingen for Lofoten og Vesterålen, der potensialet i fiskerinæringen og havbruk ble estimert til over 10 000 arbeidsplasser.

– Dette er betydelig flere arbeidsplasser enn tilsvarende estimater for en mulig oljeindustri i nord. Men vi er avhengige av at politikere legger forholdene til rette for næringer som bevarer områdene. Rapporten viser også at det er masse potensiale i bølgekraft, tang og tare og andre prosjekter med fornybare ressurser, sier Lorenzen.

Symbolverdi

Lorentzen forteller videre at det landsomspennende arrangementet har bred støtte både lokalt og nasjonalt. Hun mener også at symbolverdien i vardebrenningen er viktig:

– Varden skal jo vise vei, og vi ønsker å fokusere på hvilken vei vi skal ta i fremtiden. Samtidig varsler en varde om fare, og vi vil farsle om at faren for oljeboring ikke er over.

 

 

 

Emneord: