Fremmedkrigere i retten

Tirsdag startet rettssaken mot tre terrortiltalte nordmenn i Oslo tingrett. Dette er første gang den såkalte terrorparagrafen prøves i retten.
Tirsdag, 24 februar, 2015 - 14:31


To norsk-albanske brødre på henholdsvis 25 og 28 år, og en norsk-somalsk 30åring er tiltalt etter straffelovens §147d. Alle de tre mennene nekter straffeskyld.

Terrorparagrafen slår fast at man kan straffes med fengsel inntil seks år, dersom man; “danner, deltar i, rekrutterer medlemmer eller yter økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.”

Omstridt paragraf

Doktorstipendiat ved Universitetet i Oslo Olaf Rønning, ønsker ikke å uttale seg spesifikt om selve saken, men forteller at straffelovens §147 d har utvidet virkeområdet for hvilke handlinger som kan møtes med straff.

– Det forberedende elementet har mer å si, og det vil dermed si prinsipielt større utstrekning av straffeansvar. Det kan også være problematisk å trekke grensen mellom terrororganisasjoner, legitime motstandsgrupper og humanitært arbeid, sier Rønning.

Saken skal gå fra idag og til og med 27.mars. At det er satt av så lang tid tyder på at påtalemyndighetene ser på saken som svært alvorlig. Det er første gang en slik sak prøves i Norge, og resultatet vil skape presedens for lignende saker i fremtiden. 

Stort medieoppbud

Interessen var stor rundt rettsaken som begynte tirsdag, og sikkerheten var streng. Spenningen knytter seg til at straffelovens §147 d for første gang blir prøvd i retten.

I rettens første time la aktoratet frem bevis. Det ble vist bilder av to av de tiltalte sammen med norske Bastian Vasquez, som av PST er utpekt som IS-leder, der begge tiltalte holder våpen.

Det ble også vist frem bilder 30-åringen skal ha sendt til sin kone, som viser han i feltutstyr og med våpen.Oslo tingrett.Sikkerheten var streng i retten tirsdag. Foto: Mats W. Greger

Avlytting

De tre tiltalt ble pågrepet etter en hemmelig etterforsking utført av PST, og aktoratet ønsker å bevise at 28-åringen og 30-åringen ville til Syria for å bli fremmedkrigere.

Den yngste av de to brødrene er tiltalt for å ha forsøkt å støtte en terrororganisasjon ved å planlegge å sende utstyr til en tredje bror, som kjempet i Syria. Han er også tiltalt for besittelse av ulovlige våpen. Utstyr som inkluderte en taktisk vest, kikkertsikte og syriske penger ble forsøkt sendt broren, som ble drept i Syria i fjor. Han var da talsmann for Profetens Ummah.

Aktoratet fortalte i retten tirsdag at det ble lagt en plan om pågripelse av de tre i mai. I en avlyttet telefonsamtale få dager før 17.mai skal en av de tiltalte ha sagt at han hatet alle vantro og ønsket å drepe så mange som mulig.

Påtalemakten gjorde det klart at de ønsker å bevise at 28-åringen og 30-åringen i 2013 gikk over fra Jabhat al-Nusra til IS.

Ønsket å hjelpe

Den 30 år gamle tiltalte ønsket å forklare seg i retten, noe han ikke var pliktig til. Hans forklaring gikk ut på at han hadde dratt til Syria for å hjelpe sivile syrere i kampen mot Bashar al-Assad, og at opprørerne på dette tidspunktet ikke var i kamper med hverandre.

Senere tok han beslutningen om å bli med i IS fordi de var godt organsisert, i et land der situasjonen var veldig uoversiktlig. På tidspunktet 30-åringen ble medlem av IS, mener han selv at han ikke visste at han gjorde noe ulovlig. Forsvarer S. Brodwall understreket også at tiltalte da var medlem av en gruppe som først senere ble ulovlig.

Under: Hør NRKs Ellen Borge uttale seg om den store medieinteressen rundt saken.

Emneord: