Må sette ranerne ut av spill tidlig

Nye tall for ransstatistikk i Oslo viser at 40 prosent av alle anmeldte ransforhold gjaldt en mistent eller siktet under 20 år. Lederen av gatepatruljen mener det er viktig å jobbe med individet for å få disse tallene ned.
Tirsdag, 24 februar, 2015 - 08:57


Rapportene som politiet nå har lagt frem viser detaljert informasjon om ran som ble begått i hovedstaden i 2013. I en analyse av gjerningsmenn fastslår den at en stor andel av ransforholdene gjelder en mistenkt eller siktet under 20 år. De unge ranerne er hovedsakelig involvert i fritidsrelaterte- og jobb/skolerelaterte ran.

Samme gjerningsmann

Lederen av gatepatruljen, Geir Nerland, forteller til journalen at flere av forholdene kan knyttes til samme gjerningsmann.

– I 2013 var det en 18-åring som begikk 18 ran, en annen 18-åring som begikk 13 ran, tre ungdommer som begikk elleve ran hver og to ungdommer som begikk ti ran hver. Det vi ofte ser er at de som begår ett ran gjerne begår flere ran senere, forteller han.

Derfor er noe av det viktigste politiet gjør å identifisere gjerningsmennene slik at man kan forebygge nye kriminelle tilfeller.

Har tatt grep om saken

Etter mange ran i 2013 ble det opprettet en ransgruppe ved Grønland politistasjon i Oslo. Den består av 18 personer som daglig jobber med å forhindre ran i hovedstaden. Lederen av gruppa, Tor Erik Hoøen, forteller at de siden den gang har satt i gang flere tiltak.

– Blandt annet har vi et kjempetrykk ute når det først skjer noe. Vi sender mange patruljer, som igjen fører til at flere gjerningsmenn blir pågrepet raskt, sier han.

Viktig med tålmodighet

Eskinder Roth (30) jobber nå som ungdomsarbeider og er ansatt på Furuset ungdomsklubb. I tillegg har han åpnet et musikkstudio og jobber litt for barnevernet. For mange år siden var han også en av de unge kriminelle. Han har selv begått ran og forteller at samvittigheten blokkeres ut i gjerningsøyeblikket.

– I min situasjon handlet det om å rettferdiggjøre at det var greit, at jeg ikke hadde noe. Verden var urettferdig og jeg skulle fikse det selv. Samvittighet ble en svakhet, men den kom etterhver når jeg fikk roet meg litt ned, sier han.

Han forteller at forebyggende arbeid var avgjørende for at han kom seg ut av miljøet.

– Forebygging er det viktigste egentlig og man må ikke stoppe selv om det ikke fungerer med en gang. Man må alltid prøve å forhindre det neste og ta ungdommen på sitt svakeste punkt. Det var på mitt svakeste jeg begynte å tenke. Og når jeg kom meg på folkehøgskole og begynte med fotball og så videre ble det et vendepunkt for meg. Man må ha tålmodighet, det er jo mennesker, sier Roth.

Må jobbe med individet

Geir NerlandFoto: Joakim S. Enger Både Hoøen og Nerland er enige i at forebygging er veldig viktig, men for å kunne forebygge er man nødt til å vite hvem ranerne er.

– Å forebygge før noe skjer er utfordrende. Vi må vite hvem de er. Noe av det vi kanskje jobber mest med er å identifisere ranerne og jobbe med enkeltindividet. Vi må skreddersy et opplegg rundt ungdommen. Det er også viktig at vi som jobber ute og treffer undommen der de er. Vi må snakke med dem, oppsøke dem, lete etter dem og vise at vi ser dem. Vi i politiet skal være grensesettere, sier Geir Nerland.

Ungdomsetterforsker Dario Sedlanic jobber med kriminelle under 18 år. Han forteller at det er viktig å å ta de kriminelle ungdommene tidlig.

– Undommer under 18 år får vi bare fengslet i helt spesielle tilfeller. Derfor må vi sette de ut av spill og få i gang apparatet rundt så fort som mulig, sier Sedlanic.

Emneord: