Det er Norge i rødt, ikke blått

18 år med blått styre er over – nå blir det rødgrønt i Oslo.
Tirsdag, 15 september, 2015 - 01:33


Etter at 80 prosent av stemmene er telt opp, tyder alt på at årets kommunevalg vil bli husket som et historisk valg.

Klokken 01.00 valgnatten har nykommerne Miljøpartiet De Grønne en enorm oppslutning med hele 8 prosent av stemmene. Ap har gjort det beste kommunevalget noe norsk parti har gjort på tre tiår med hittil 32,4 prosent. Høyre har hittil den største nedgangen på så mye som 3,9 prosent og sitter med 31,5 prosent av stemmene i Oslo.

Et gjennombrudd i miljøpolitikken

Miljøpartiet De Grønne gjorde et bemerkelsesverdig valg, og har bidratt til å skape enorm politisk turbulens mellom høyre- og venstresiden. Partileder Rasmus Hansson er svært fornøyd med det som hittil ser ut som en rødgrønn seier, og mener det markerer et gjennombrudd i miljøpolitikken.

Under partilederdebatten på Stortinget var han klar i sin tale på spørsmål om partiet vil kreve ordførerrollen:

- Ja, det vil vi.

Partiet har vært uklare på hvem de vil samarbeide med skulle de havne på vippen, men det er klart at de vil samarbeid med det partiet som i størst grad vil bidra til å gjennomføre det mye omtalte grønne skiftet. Aps Raymond Hansson mener MDG har mer til felles med Ap.

Sammen i stormen

Siv Jensen uttrykker stor skuffelse på partilederdebatten. På spørsmålet om Carl I. Hagen har delvis skyld i FrPs lave oppslutning har hun følgende kommentar:

- FrP står sammen om dette. Vi er vant til å stå i storm, så jeg tror vi skal stå i denne også.

Jensen har troen på å komme sterkt tilbake senere. Denne troen deler hun med Erna Solberg. Partilederen i Høyre sa hun mente partiet skulle gjøre det bedre, men at hun er klar for Stortingsvalget i 2017.

- I’ll be back, sa Solberg.

Velkommen til flyktningene

SVs Audun Lysbakken mener venstresidens humanitære flyktningspolitikk har vært delvis avgjørende for valgresultatet.

At Fabian Stang har snudd når det gjelder et potensielt samarbeid med MDG, beskriver han som svakt. Høyre har jobbet mot MDG i valgkampen, men uttrykte etter det dårlige valgresultatet at de var åpne for et samarbeid med Miljøpartiet.

– Det tyder på at Høyre har innsett at spillet nesten er tapt.

 

Emneord: