Bruktbutikker kan føre til økt bevissthet

I Oslo åpner stadig flere bruktbutikker hvor overskuddet går til humanitære forhold. Forsker Kirsi Laitala mener at gjenbruk kan bidra til miljøbevissthet.
Mandag, 16 november, 2015 - 15:26


Sist ut i rekka var Røde Kors sin egen Secondhand butikk i Osterhaus gate 12, som åpnet på torsdag. Overskuddet går til Røde Kors sitt humanitære arbeid i Oslo.

Tilgjenglighet

I dagens forbrukersamfunn blir stadig flere opptatt av miljøet og et mer bærekraftig samfunn. Men ikke alle er like flinke til å bruke den informasjonen i sitt daglige liv.

Laitala jobber hos Statens institutt for forbrukerforskning og spesialiserer seg på tekstiler og klær samt bærekraftig forbruk.

– Mange forbrukere er beviste om miljøutfordringer, men det å vite betyr ikke automatisk at man endrer adferd. Tilgjengelighet spiller en stor rolle og da kan bruktbutikker bidra, sier hun.

Laitala oppfordrer til å levere klær man ikke bruker til Secondhand. Hun oppfordrer også til å redusere sitt eget forbruk og å droppe klesvasken av og til.

– Man sparer strøm og reduserer energiforbruket i samme slengen, sier forskeren.

Godt brukt

Secondhand er et uttrykk som brukes om godt brukte klær. Det kan være alt fra tekstiler til smykker som kan brukes igjen av en ny eier.

 

 

Emneord: