I duell om bordeller

Ungdomspartiene blir ikke enige i bordellspørsmålet.

Stemninga var ikke alltid like god mellom Rød Ungdoms Linn-Elise Øhn Mehlen og Unge Venstres Morten Grinna Normann. Partiene står på hver sin side i bordelldebatten, og stod støtt på sitt gjennom hele debatten på Eldorado. Foto: Erik Johan Egenes

Den feministiskeorganisasjonen Kvinnefronten arrangerte i forrige uke ”Den StoreBordelldebatten” på Eldorado bokhandel. Etter tøff debatt i mediene tidligere i år, følte organisasjonen behovet for å gå mer løsningsorientert til verks om temaet.

-  Vi ønsker at det politiske Norge kommer noen skrittvidere etter debatten som foregikk i media om bordellvirksomhet før 8. mars. Viønsker dialog, og ordentlig debatt, slik at alle kan få luftet meningene sine.Vi vil at noen myter skal bli knust, håper Daisy Elizabeth Sjursø, styremedlem iKvinnefronten.

Unge Høyrelanserte et forslag om å åpne opp for offentlig regulerte bordeller i februar. Dette skal være en løsning forprostituerte etter det samme ungdomspartiets ønskede avvikling avsexkjøpsloven, som de rødgrønne innførte i 2009. Til VG uttalte de at de mener bordellene vil gi deprostituerte økt sikkerhet.

Unge Høyre er ikke helt alene om forslaget: Unge Venstre er for bordelldrift, mens representanter fra FpU har ytret seg positivt om bordelldrift ved flere anledninger – både i 2011 og i 2014.

Drakamp mellom sidene

Dialogen lot vente på seg, men ordentlig debatt bledet så det holdt. Ungdomspolitikerne leverte flammende angrep på denandre sidens rapporter og utgangspunkt, og det haglet kommentarer til UngeVenstre-representanten da vertene lot publikum slippe til.

Han var nemlig den eneste i panelet som var for å åpne bordeller, da hverken FpU eller Unge Høyre kunne stillei debatten. Ellers besto panelet av Unge feminister, Rød Ungdom,Sosialistisk Ungdom, Grønn Ungdom, AUF og KrFU.

Arrangøren Kvinnefronten har på sin side enklar holdningmot bordellvirksomhet.

– Vi anserprostitusjon som den aller mest ekstreme formen for undertrykkelse av kvinner. Dermed blir ideen om at andre skal tjene penger pådenne utnyttelsen noe vi selvfølgelig ikke slutter opp om, sier Sjursø.

Videosnutten under vitner omtemperaturen på innleggene fra ungdomspolitikerne på Eldorado, med klipp fraRød Ungdoms Linn-Elise Øhn Mehlen, Unge Venstres Morten Grinna Normann og AUFs Ina Libak.