Populær vaksine blant russen

Russ er utsatt for hjernehinnebetennelse. Derfor får de tilbud om vaksinasjon hvert år. Nå gir vaksinen også knute i lua.
Onsdag, 20 april, 2016 - 14:35


Forberedelsene til russetid blant vidregående elever i Oslo har holdt på lenge, og nå er russetiden i gang. Busser kjører rundt i gatene og spiller sanger for fullt på store anlegg.  Selv om russetid er noe flere gleder seg til, må man ta noen forhåndsregler. Skolehelsetjenesten tilbyr vaksinasjon mot hjernehinnebetennelse. Russen kan kjøpe vaksinen selv, og få tatt den gratis hos helsepersonell. Ordningen fungerer bra, men det er noen forskjeller blant de uike bydelene i Oslo.

I år er vaksinasjon mot hjernehinnebetennelse også en av Russestyrets offesielle russeknuter. Knuten lyder som følger: Ta sprøyte mot hjernehinnebetennelse. For dette får man en bomulldott i luen.

Fortsatt russ som vaksinerer seg

Det tar cirka to uker før vaksinen fungerer, og da er den holdbar inntil fem år. Selv om russetiden har startet for flere, eller nærmer seg med stormskritt, er det fortsatt russ som vaksinerer seg.

Lone KjærHelsesøster og psykologisk sykepleier ved Elvebakken VGS. Foto: Gyrid Friis Edland– Før påske vaksinerte vi tredjeklasse elever ved Foss og Elvebakken vidregående skole, og det møtte totalt opp 302. I tillegg har det kommet flere i etterkant som har tatt vaksinen på eget intiativ, sier Mone Kildal, avdelingshelsesøster ved Grünerløkka Smittevern.

Helsesøster ved Elvebakken vidregående skole, Lone Kjær, sier at hun merker at mange er interesserte i vaksinen.

 – Vi pleier å informere om hjernehinnebetennelse og vaksinen i alle klassene på tredje trinn. Skremselspropaganda fungerer ikke, men konkret formidling gir stor utslag, sier Kjær.

 

Sprikende i de forksjellige bydelen

Det er forskjeller på hvor mange som tar vaksinen i de ulike bydelene. Det viser tall fra bydel Grünerløkkas Smittestasjon. Totalt er det 17,5 prosent av Oslos 19-åringer som har tatt vaksinen, men det er flere bydeler hvor tallene er lavere. Kjær og Kildal er noe ueninge hva dette skillet kan skyldes. Bydel Nordstrand har høyest prosentandel av russ som tar vaksinen med 35 prosent, mens bydel Grorud scorer lavest.

– Et problem kan være at man må betale for vaksinen selv, og dermed velger den bort, sier Kjær.

 Kildal mener det kan være andre grunner.

– Når det kommer til totalbudsjettet for russetiden, er 400 kr veldig lite. Bydelene med lavt antall vaksinerte kan skyldes at færre i disse bydelene velger å feire russetiden

 

 

Mone KildalAvdelings helsesøster Grünerløkka Smittevern. Foto: Gyrid Friis EdlandGode resultater

I året 1996 ble det alene påvist 41 tilfeller av hjernehinnebetennelse. Siden 2011 har det totalt blitt påvist 34 tilfeller av hjernehinnebetennelse i aldersgruppen 10-19. Antall rammede av hjernehinnebettenelse går altså kraftig ned.

– Tallene viser at det er flere som vaksinerer seg, noe jeg tror vil bli tilfelle for fremtiden også. Russen kommer ikke til å slutte å vaksinere seg, sier Kildal.

 

Emneord: