Salg kan bety slutten for Hausmania

Det nye byrådet har tatt en helomvending når det gjelder standpunktet til salg av Hauskvartalet. De ønsker nå å selge til en kommersiell aktør.
Mandag, 4 april, 2016 - 15:05


Med stor støtte fra fagmiljøet kjemper styret og beboere av Hauskvartalet nå mot at byrådet skal selge essensielle deler av kvartalet til Urbanium AS. Virksomheten i Hausmannsgate beskrives som et byøkologisk pilotprosjekt med stor overføringsverdi, som Husbanken har satt som sin øverste prioritet.

Da Arbeiderpartiet satt i opposisjon til Høyrebyrådet var de klare på at Hauskvartalet ikke skulle selges til det private. Victoria Marie Evensen fra Arbeiderpartiet skrev kronikken «Om å møte seg selv i døra» i Klassekampen 19. august 2015 om salget av Hauskvartalet. Her skrev hun: I Arbeiderpartiets Oslo er det plass til dem. Vi ønsker å bevare det byøkologiske prosjektet, få på plass en leiekontrakt, og ta vare på det helt unike Oslomiljøet. For det som ikke er A4 er også Oslo.

Evensen ville imidlertid ikke stille til intervju for denne saken nå.  

Ole Pedersen Styremedlem Ole Pedersen frykter for at et salg vil bety slutten for Kulturhuset Hausmania. Foto: Ole Pedersen.Ole Pedersen sitter i styret til Hauskvartalet og har vanskeligheter med å forstå hvordan Arbeiderpartiet nå har endret mening om salget. 

– Det virker som det har blitt en situasjon fastlåst i et politisk spill, mer enn at det er politisk prinsipper og ideologi som ligger bak, sier han.

Mener det er for dyrt å beholde eiendommene

Den uttalte grunnen for at byrådet nå vil selge er at det er for dyrt å beholde hele kvartalet. I en annen kronikk, publisert 15 februar 2016 i Dagbladet har Victoria Marie Evensen skrevet: Kommunen vil beholde Kulturhuset Hausmania, men selge andre deler av Hauskvartalet.

Det er viktig for Pedersen at kvartalet utvikles på andre premisser enn det kommunen nå foreslår.

– Dersom alt utenom kulturhuset Hausmania selges, vil dette salget presse Hausmania lenger opp i et hjørne. Det prosjektet Urbanium vil føre vil være en strigling av området. Jeg tror det da vil bli vanskeligere å fornye leiekontrakten for Hausmania om fem år. Om man selger og lar Hausmania være vil man rive teppet under hele grunnlaget som Hausmania er bygget på, sier han.

Arbeiderpartiet mener det blir for dyrt å beholde disse eiendommene, og Evensen skriver i Dagbladet: Kommunen anslår at minst 60 millioner trengs til å utvikle de fire tomtene som selges, og i tillegg må kommunen finne 50 millioner for å oppgradere kulturhuset Hausmania i tråd med reguleringsplanen.

Vil kaste ut beboerne

– Jeg mener at dette bare er tull. De spiller på splitt og hersk, der de sier de vil rive Hausmannsgate 40 og skal kaste ut beboerne, og samtidig bruke penger på å pusse opp Hausmania, sier Pedersen.

Han mener en må se på vedlikeholdsetterslepet for seg selv, og at dette kan løses billigere enn kommunens anslag. Han forteller om reguleringsplanen som har blitt utformet, og vektlegger medvirkningsprinsippet. Hauskvartalet har brukt reguleringsplanen som målestokk og levert det som er vedtatt. Allikevel har de hatt problemer med kontrakter og utviklingsplaner.

– I slutten av 2010 begynte kommunen å forberede å kaste ut beboerne i Hausmannsgate 42. Det kom da frem at byråden hadde sendt en instruks til EBY (Eiendoms- og byfornyelsesetaten, jour.anm.) om å selge boligdelen av Hauskvartalet. EBY hadde hatt instruksen, som var unntatt offentligheten i nærmere ett år.  Da skjønte vi hvorfor det var vanskelig å få kommunen med på en utviklingsplan, og hvorfor man aldri klarte å få til kontraktsforhandlingene. De venta bare på at de skulle selge, sier Pedersen.

Hauskvartalet Graffiti har blitt et varemerke for Hauskvartalet. Foto: Andrea Dalgard– Med husleie på nivå med studentboliger vil vi kunne huse rundt 90 mennesker for 10 millioner fra kommunen, sier han. Pedersen mener kommunens fremstilling om at dette kun er et utgiftsprosjekt som vil koste for mye ikke stemmer.

Pedersen forteller at kommunen har et budsjett på 2,3 milliarder til sosiale boliger. Han mener dermed at der er vanskelig å forstå at de ikke har mulighet til å avse ti millioner for dette prosjektet.

Utfordrer forbruksmønstret i Norge

– Dette er et prosjekt med stor grad av brukermedvirkning, basert på enkel standard for å legge til rette for nyetablering, og det utvikles gjennom nærdemokrati med brukere og beboere i kvartalet nedenfra og opp, sier han.

For å bevare hele kvartalet ønsker Hauskvartalet et møte med finanskomiteen, Husbanken og tilknyttet fagmiljø for å sikre at finanskomiteen får den informasjonen de trenger for et kvalifisert grunnlag for en avgjørelse. Det er finanskomiteen som har ansvar for det potensielle salget, og leder Frode Jacobsen ville heller ikke stille til intervju i denne omgang.

– Det må ikke tas beslutning på feil grunnlag. Her er det viktig med en felles virkelighetsforståelse og se på faktiske forhold, sier Pedersen og avslutter med at: 

– Oslo trenger erfaring med medvirkning i byutvikling, og at dette salget ikke bare vil bety en overkjøring av Hauskvartalet og en annulering av den enstemmig vedtatte reguleringsplanen, men også at man gir avkall på en unik mulighet til å få erfaring med medvirkning på et meningsfullt nivå fra planlegging til gjennomføring.

 

Emneord: