– Israel friere enn Palestina

I Israel verdsetter man pressefrihet, mens situasjonen er vanskeligere i palestinske områder, mener flere Midtøsten-eksperter.
Mandag, 23 mai, 2011 - 13:19


Et panel av Midtøsten-kjennere var torsdag ettermiddag samlet i Litteraturhuset, Oslo, for å debattere framtiden til Israel og Palestina. I den forbindelse diskuterte de også temaene demokrati og pressefrihet. 

– Israel er et relativt fritt og åpent samfunn, og ytringsfriheten er høyt verdsatt. I Palestina har man en mer krevende situasjon, mener Dana Weiss, nyhetsreporter i Israel for amerikanske Channel 2.

– Man må her skille mellom Gaza og Vestbredden. I Gaza har man et totalitært Hamas-regime med absolutt ingen ytringsfrihet, mener hun.

 

Mye pressefrihet

Daniel Levy, politisk rådgiver og diplomat, mener bildet er noe annerledes.

– Det er mye pressefrihet i Palestina, og mulighet for å uttrykke meningene sine. Den demokratiske friheten er imidlertid mindre sikret.

Han mener det finnes forsøk på undertrykkelse fra myndigheters side både i Gaza (Hamas) og Vestbredden (Fatah), men håper og tror situasjonen vil bedres i fremtiden.

 

Bildet ikke svart-hvitt

Dana Weiss sier det er særdeles utfordrende å jobbe som journalist i Israel og Midtøstenområdet, fordi situasjonen er sammensatt og seerne utålmodige.

– Vi er i konstant kamp med seerne. Vi  forsøker hele tiden å gi dem den informasjonen vi mener de trenger, mens seerne ønsker lettfattelige, underholdende fremstilliger.

Hun mener journalistene derfffør må gjøre seg upopulære for å formidle sannhet, og forsøke å vise at bildet ikke er svart-hvitt.

– TV-tittere idag elsker realityshow og tror de kan forandre fremtiden med en SMS. Dessverre er virkeligheten mer kompleks enn som så.

Se video med Daniel Levy og Dana Weiss her.