Loven for pressefrihet følges ikke i Palestina

Familiefedre forsvinner, journaliststudenter arresteres i sin søken etter sannhet, og selvsensuren blant mediehusene står sterkt. Gapet mellom teori og praksis i de palestinske områdene er stort.
Mandag, 23 mai, 2011 - 12:19


Den palestinske grunnloven fra 2002 slår fast at enhver har rett til å uttrykke sine meninger. Folk som arbeider i mediene, skal være garantert retten til å trykke, publisere, distribuere og overføre, og mediesensur skal være forbudt.

Virkeligheten er ganske annerledes.

 

Palestinerne mer voldelige

Det palestinske senteret for utvikling og mediefrihet (MADA) ønsket forsoningen mellom Fatah og Hamas velkommen på sine nettsider i mai. De håper at forsoningen vil føre til at ytringsfriheten vil gjenoppstå i de okkuperte områdene.

MADA ønsker nå en slutt på trakassering og vold mot journalister. De krever at den nye avtalen mellom Hamas og Fatah respekterer artikkel 19 i den palestinske grunnloven, som gir rett til ytringsfrihet i pressen.

Siden begynnelsen av 2011 og frem til i dag har MADA registrert 82 voldelige episoder mot palestinske journalister i de palestinsk okkuperte områdene. 31 av disse ble utført av det israelske militæret og israelske bosettere, mens de 51 andre ble utført av de palestinske sikkerhetsstyrkene på Vestbredden og Gaza.

Vold utført av palestinske styrker mot palestinske journalister har økt fra 17 prosent til 62 prosent, sammenliknet med samme periode i fjor.

 

Sporløst forsvunnet

5. januar 2011 var siste gangen familien Al-Nawathy i Valdres hørte fra faren Moheeb Al-Nawathy. Han er palestinsk journalist, og kom til Norge etter å ha skrevet en bok kritisk til Hamas. Han reiste til Syria for fjerde gang i januar for å arbeide videre med boka. Familien mistenker at han er fengslet av syriske sikkerhetsstyrker, men dette er ikke blitt  bekreftet. Hans kone og seks barn sitter i Valdres og savner initiativ fra norske myndigheter i jakten på Al-Nawathy.

Moheeb Al-Nawathy har vært savnet siden 5. januar. Norske myndigheter har ikke fått noen bekreftelse på hvor han befinner seg. Foto: Marthe Amanda Vannebo

Les mer:
Hvor er Moheeb Al-Nawathy?

 

En annerledes mediehverdag

Selvsensuren er høy, og pressen knebles av sine egne. Les om hvordan mediehverdagen er for produsent og reporter Hana Al-Atrash i den saudi-arabiske kanalen Al Arabya.Hun rapporterer daglig fra Vestbredden.

Professor i journalistikk, Abu Dheir, ved universitetet i Nablus, forteller om journaliststudentenes frustrasjon over at virkeligheten er fjern fra teorien.

 Hana Al-Atrash rapporterer daglig fra Vestbredden. Foto: Privat

 

Får ikke gjort jobben sin

Den palestinske legen Izzeldin Abuelaish mistet tre døtre og én niese i et israelsk angrep på Gaza i 2009. Etter dette har han engasjert seg i arbeid for forsoning.

Han mener mediene ikke får gjort jobben sin.

– Mediene burde kjempe for rettferdighet i stedet for bare å rapportere. Deres jobb er å være stemmen til de stemmeløse. De gjør ikke det de skal gjøre, sier Abuelaish.

Les mer:
Likegyldighet hindrer forsoning

  Izzeldin Abuelaish talte under Oslo Freedom Forum. Foto: Kine Lepsøe

 

Ofrer tryggheten for journalistikken

Han har blitt skutt 28 ganger og brukket mange ribbein. Ghassan Bannoura, sjefsredaktør i Palestine News Network, har på alle måter fått erfare den manglende tryggheten livet som journalist i hjemlandet medfører. Ifølge ham er det militæret som gjør journalistgjerningen vanskelig, ikke myndighetene. Men han angrer ikke ett sekund på yrkesvalget sitt:

– Hvis jeg ville ha et vanlig, trygt liv, kunne jeg jo bare blitt lærer.

Les mer:
Skutt, men ikke skremt

 Ghassan Bannoura lar seg ikke stoppe av vold og trusler. Foto: Privat

 

Sterk og sta journalist

Mona Elnawathy er en erfaren reporter fra Midtøsten-området, og hun hyller journalistene som med tapperhet kjemper mot autoritetene. Hun mener revolusjonære krefter kan slå til også i Palestina, og at alt handler om mot.

Hun er sterkt imot det nye samarbeidet mellom Hamas og Fatah.

Mona Eltahawy under Oslo Freedom Forum. Foto: Karen Sylte Hammeren

Eltahawy forteller også om sine kolleger fra Palestina som har blitt skutt og drept i sin jobb som journalist.

 

Israel friere enn Palestina

Den amerikanske nyhetsreporteren Dana Weiss mener at ytringsfriheten er fraværende i de Hamas-styrte regionene. Politisk rådgiver og diplomat Daniel Levy er ikke enig med Weiss.

Les mer om Weiss og Levys erfaringer her.

 Daniel Levy mener palestinerne har ytringsfrihet. Foto: Flickr/Ralf Alswang

 

 

  • Navn på land: Palestina
  • Styringsform: Republikk
  • Folketall: 6.01 millioner (2010)
  • Fengslede journalister hittil i år: 1*
  • Fengslede journalister i 2010: 0
  • Drepte journalister hittil i år: 0
  • Drepte journalister i 2010: 0

* Palestinske Moheeb Al-Nawathy, trolig fengslet i Syria.