Arresteres for kritiske ytringer i sosiale medier

Palestinske journalister trues og arresteres for kritiske ytringer på sosiale medier.
Mandag, 14 mai, 2012 - 11:25

De siste ukene har de palestinske selvstyremyndighetene arrestert dusiner av palestinske journalister, bloggere og studenter, flere på grunn av kritiske ytringer mot palestinske selvstyremyndighetene (PA) på Facebook, ifølge Electronic Intifada.

Sosiale medier som Twitter og Facebook har blitt lovpriset for sin rolle i det som kalles “Den arabiske våren”. Men alle har ikke muligheten til å bruke sosiale medier.

Trues til stillhet

– De palestinske selvstyremyndighetene truer, presser og arresterer journalister som sier sine meninger om de palestinske lederne, sier Mohammad Younis.

Younis jobber i den arabiske avisen Al-Hayat og rapporterer daglig fra det palestinske området. Han forteller at det er mange begrensninger i pressefriheten, blant annet på sosiale medier.

I 2011 var det 106 palestinske brudd på pressefrihet og 100 israelske, av totalt 206. Foto: Samer Shurukh

Trusler og arrestasjoner

I den palestinske grunnlovens artikkel 19 slås det fast at enhver skal ha rett til å uttrykke meningene sine uavhengig av form. Younis mener det palestinske selvstyret (PA) ikke ivaretar kravene til  pressefrihet.

– Nylig arresterte og saksøkte politiet journalister for å skrive om korrupsjonen i PA. De bryter pressefriheten når de truer og arresterer journalister som uttrykker meningene sine, sier Al-Hayat-journalisten.

Mektige medier

Til tross for flere arrestasjoner, mener den palestinske journalisten Taghreed El-Khodary at betydningen av sosiale medier ikke bør undervurderes.

Ifølge El-Khodary har den arabiske våren resultert i at både Hamas og Fatah nå anerkjenner viktigheten av sosiale medier i større grad enn før.

– Hamas var i starten veldig skeptisk til de sosiale mediene, og slo veldig hardt og brutalt ned på dem. De har i noen grad endret praksis, og de skjønner at de ikke kan kneble folk til taushet, sier El-Khodary, som allikevel understreker at det fortsatt forekommer alvorlige brudd på pressefrihet.