2 av 3 studenter på landsbasis synes det drikkes for mye. For mye alkohol på studiene
En undersøkelse gjort av TNS Gallup for studentsamskipnadene i Oslo, Bergen og Trondheim kommer med oppsiktsvekkende tall. Studentenes helse- og trivselsundersøkelse viser at 44% er litt enig og 20% er helt enig i at det drikkes for mye i studentmiljøet. Hver tiende person som er spurt, velger å la være å møte opp på studentarrangerte arrangementer fordi det drikkes alkohol.
Resultatene viser at 47,1 prosent er enige i at alkohol var et betydelig innslag i fadderuka, høsten 2013. Knappe 10,7 prosent var uenige. Av de spurte mener halvparten at alkoholkonsumet var uproblematisk.
Høgskolen i Oslo og Akershus var et av studiestedene som deltok i undersøkelsen.
Radiosak - Gruppe 8B by sjurgs
Fadderuka verst
Kristoffer Holm, leder i avholdsforeningen Juvente er en av 8% av dagens studenter som ikke drikker alkohol.
– Det er litt kjedelig i lengden å få spørsmål om hvorfor man ikke vil ha en øl og hvorfor man ikke drikker, sier han.
Særlig i fadderukene opplever Holm og mange andre at drikkepresset er stort. Nesten halvparten av de spurte i undersøkelsen mener at alkohol var en betydelig del av fadderuka.
– Fadderuka er spesiell, man går ut for å drikke hver dag, sier Holm. Han sier at han hadde en forståelsesfull faddergruppe, som aksepterte at han bestille Solo istedenfor øl.
Økonomistudent Ismail Yasir Özkan er enig.
– Aktivitetene under fadderuken gikk ut på å drikke. Kjernen var å drikke. Det bør være flere muligheter til å finne på noe annet, sier han.
Mari Bruset ønsker ikke å kutte vekk alkoholen, men ønsker også andre tilbud i fadderuka.
– Jeg tror for de som ikke drikker blir det mye press. Mange føler de må drikke mer enn de egentlig vil. Det kan gå litt over styr, forklarer Bruset.
– Det burde vært flere alternativ for de som ikke vil drikke, kanskje en quiz eller andre hyggelige aktiviteter på dagtid, sier Bruset.
Hun mener likevel det bør være plass til alkohol i fadderukene.
– Alkohol er fortsatt en del av fadderuka og det synes jeg det skal være. Man bør riktignok ikke drikke for å drikke mest mulig. Målet bør være å ha det sosialt hyggelig. Det er det vanlige og det er det man gjør.
Trenger flere arrangementer
Gurminder J. Kaur, fungerende studiestartkoordinator ved HIOA sier at drikkepresset for enkelte er utrivelig. Han mener at skolen trenger flere arrangementer der alkohol ikke nødvendig.
– Folk reagerer forskjellig på at det drikkes rundt dem. Enkelte føler dette som et drikkepress, mens andre ikke har noe problem med å kjøpe alkoholfritt.
Hun trekker frem eksempler på ting som gjøres nå.
– Ikke alle arrangementer involverer alkohol. Vi arrangerer blant annet aktivitetsdager og rebusløp uten alkohol. Men det har vært mulighet til drikke alkohol på kveldene, vedgår Kaur.
Han ønsker at alle skal være komfortable i fadderuka.
– Det er viktig at vi kan komme med flere arrangementer på dagtid som virker appelerende for de som ikke ønsker å drikke.