Alternativ Jul feirer 45 år

For Peter (50) som bor ute, har dette nærmest blitt en tradisjon.
Fredag, 29 november, 2013 - 11:16


Julen nærmer seg med stormskritt. Mens folk flest stresser med å få ribba og gavene i hus, bekymrer andre seg for å i det hele tatt å ha en plass å være i høytiden.

- Hele byen er stengt i jula. Når man ikke har noen, blir man gående utenfor alene, sier Peter, som sitter med et pledd på Karl Johan, med en kopp foran seg.

 

Koltbord, gaver og underholdning

Arrangementet Alternativ Jul er en tre-dagers julefeiring for mennesker som har rusproblemer, bostedsproblemer eller bare er ensomme. I år feirer de 45-årsjubileum.

- Vi gjør dette fordi det er riktig å gjøre. Oslo by tømmes, og vi er det eneste stedet som er åpne for denne gjengen, og da kommer de til oss, sier leder Henning Holstad.

Alternativ Jul arrangeres på Oslo kongressenter av hundrevis av frivillige. I fjor kom over to tusen gjester innom.

- Vi serverer koltbord med ribbe, røkelaks og annen god julemat. Slik skal det være, for denne gjengen er kanskje ikke mest vant til å få den type mat. Også er det gaver, underholdning og vi går rundt juletreet, sier Holstad.

 

- Sammenkomsten er viktigst

For Peter er det ikke maten, gavene eller underholdningen som er det viktigste.

- Det er sammenkomsten, menneskene rundt og hjertevarmen, sier han, og legger til at det skulle vært flere slike i samfunnet i dag.

Han gleder seg ikke så veldig til høytiden, men synes det er godt å vite at et tilbud som Alternativ Jul er der.

- Da blir det litt jul på meg også.

 

Hør reportasjen her

Emneord: